Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

Dansmuseet fyller 70 år den 3 juni och firar med en hel kalasvecka. Fri entré och en massa roligt som händer!

Dansmuseet firar 70 år med kalasvecka!

Den 3 juni 1953 slog Dansmuseet upp portarna. Under åren har museet mött sin publik genom nästan 130 utställningar och mängder av programaktiviteter. Dansmuseet firar nu sina 70 första år med en kalasvecka. Fri entré och en massa roliga saker mellan 30 maj och 4 juni.

Villfarelser, Dansmuseet & Svenska Baletten

Villfarelser, Dansmuseet & Svenska Baletten

Dansmuseet tillgängliggör sin samling med fotografier från 1920-talskompaniet Svenska Baletten på nätet. Merparten av den unika och internationellt betydelsefulla samlingen av 673 originalfotografier har aldrig tidigare publicerats online. Samtidigt släpps sex stycken specialdesignade affischer, komponerade av Instagram-kontot Villfarelser.

Damimitatören John Lind, en av många personer som får liv i Dansmuseets nya stadsvandring

Stadsvandring i dansens fotspår

Dansmuseets nya stadsvandring Danshak, revyer och kungliga scener återuppväcker glömda berättelser och visar hur betydelsefullt Norrmalm har varit för dansen i Sverige.

Hans Lindholm Öjmyr ny chef för Dansmuseet

Hans Lindholm Öjmyr ny chef för Dansmuseet

Hans Lindholm Öjmyr tillträder den 1 september som ny chef för Dansmuseet.
Han arbetar idag som chef för Länsmuseet Gävleborg. Lindholm Öjmyr är fil dr i konstvetenskap och har skrivit en avhandling om scenografi på 1800-talets Kungliga teatern, dvs Operan. Han har tidigare var avdelningschef på Stockholms stadsmuseum och intendent på Nationalmuseum.
”Det jag brinner för är museet som en upp

Dansmuseet firar 70 år med ett extra välfyllt vårprogram!

Dansmuseet firar 70 år med ett extra välfyllt vårprogram!

I år fyller Dansmuseet 70 år! Det firar vi med ett extra välfyllt program. Vi har något för alla åldrar och smaker. Några av Sveriges mest kända danslegendarer gästar Lilla Klubben, vi bjuder upp till babydans och sätter fokus på dansfilm med ScreenDance Festival. Och mycket, mycket annat!

En TUFF TUFF resa – ny familjeutställning om livet på turné för hundra år sedan!

En TUFF TUFF resa – ny familjeutställning om livet på turné för hundra år sedan!

Upp på scenen och ut i världen! Välkommen till En TUFF TUFF resa, Dansmuseets nya familjeutställning! På ett lekfullt sätt berättar utställningen om livet på turné och bakom scenen för hundra år sedan. Hur glatt var egentligen det glada 1920-talet? Hur såg vardagen ut för dansare ute på turné? Välkommen till en värld där det stora har blivit litet och det lilla har blivit stort!

Rudolf Nurejev i "Paradise Perdu", koreografi Roland Petit.

Träffa två som har träffat Rudolf Nurejev på pressvisning av ny utställning.

NUREYEV - A TRIBUTE TO THE GREATEST MALE DANCER OF THE 20th CENTURY är en utställning om stjärndansaren Rudolf Nurejev. Han som blev känd för sina svävande språng över scengolvet och hängande hopp. Han blev världsberömd på sommaren 1961 när han under dramatiska former hoppade av från Sovjetunionen på en flygplats i Paris. Det var hans märkvärdigaste hopp enligt honom själv.

Än finns det tid att spana in affischer från 1920-talet på Dansmuseet.

Sista chansen

I utställningen med reklamaffischer från 1920-talet finns 100-åriga original som aldrig tidigare har ställts i Dansmuseets bankhall. Nu är det en månad kvar och snart sista chansen att se de unika affischerna. Vi visar verk av konstnärer som Francis Picabia, Marie Vassilieff, Tsuguharu Foujita, Fernand Léger och Gerda Wegener. På Dansmuseet tom 28 augusti.

Jean och Rolf, båda elegant ekiperade i hatt och med spatserkäpp.

Dolt begär: berättelsen om Jean och Rolf

Under prideveckan erbjuder Dansmuseet specialvisningar om Jean och Rolf. Visningen heter Dolt begär och guide är Emil Åkerö. Rolf de Maré och Jean Börlin levde sina liv i en tid när samkönade relationer var olagliga. Under visningen berättar vår guide deras historia och hur den är aktuell än idag.

Proffsdansarna från Svenska Baletten Jean Börlin och Ebon Strandin besöker Dansmuseet och härmar de utställda föremålen. Här övar de tåspetsdans efter en staty som föreställer Galina Ulanova.

Måndagsöppet på Dansmuseet.

För första gången har Dansmuseet öppet varje dag hela sommaren, 11-17. Här finns pyssel för barn och vuxna. Audioguide och skyltar på både svenska och engelska. Gratis te/kaffe och saft. Utställningar med tonvikten på tiden runt 1920-talet, masker, kostymer och konst från hela världen och flera timmar med film- och ljudklipp. Allt detta på Drottninggatan 17, Stockholms mest centrala museum.

Ny bok - Kontrasternas kompani

Ny bok - Kontrasternas kompani

Den nya boken Kontrasternas kompani - Ballets Suédois 1920-1925 belyser danskompaniets vardagsmödor. Vad betydde Svenska Baletten för de konstnärer, dansare och andra aktörer som var inblandade i verksamheten? Var det ett kärleksäventyr eller en karriärmöjlighet eller något helt annat? Svaren får du i Kontrasternas kompani.

Visa mer