Gå direkt till innehåll
Jean Börlin och Edith von Bonsdorrf i Relâche 1924.
Jean Börlin och Edith von Bonsdorrf i Relâche 1924.

Pressmeddelande -

101-åringen som har födelsedagskalas

En kalasbra oktoberfest IRL.

Dansmuseet ordnar födelsedagskalas med tårta, musik och dans. Vi hyllar Svenska Baletten som skulle ha fyllt 101 år i oktober. Helgen 23-24 oktober välkomnar vi alla till matinéfest. Svenska Baletten var ett danskompani som inte liknade något man dittills hade sett. Modernt, ibland galet, charmigt och färgstarkt. Precis så är vårt kalas.

Här finns fiskdamm även för vuxna, tipspromenad med galet många frågor, 101 st, och liveframträdanden. Ni som aldrig har varit här ska passa på att besöka Dansmuseet som visar upp sig från sin allra bästa sida. Ni som ofta kommer hit kan passa på att ta del av nya aktiviteter. Vi kan lova att ni går härifrån glada och nöjda. Personalen ser till att det inte blir trångt och kalaset har slot-tider för att undvika trängsel, varje slot har väl tilltagen tid, tre timmar med max 50 personer. Alla gäster får en födelsedagspresent, vi bjuder på tårta och säljer massor med varor i butiken för paketpriser om 101 kronor.

Den 23 oktober 1920 genomfördes Svenska Balettens genrep på Théâtre des Champs-Elysées i Paris. Den franska kultureliten fanns på plats. Startskottet hade gått för Svenska Baletten som skulle komma att ge 2800 föreställningar under fem intensiva år. Dansmuseet har producerat en jubileumsutställning om kompaniet där man kan följa deras äventyr framför och bakom kulisserna. Men 100-årsjubileet kom av sig pga pandemin och Dansmuseet satsar nu på en omstart genom att fira 101-årsdagen med kalas både lördagen den 23 oktober och söndagen den 24 oktober 2021.

Om programmet

Visning. Under kalaset ges specialvisningar i jubileumsutställningen. Vi får veta hur Svenska Balettens radarpar Jean Börlin och Rolf de Maré träffades och blev ett par. Vi får höra om Rolf de Marés liv bland kulturkändisar på premiärer, fester och efterfester och om Jean Börlins och dansarnas vardag med repetitioner på dagarna och föreställningar på kvällarna. Erik Mattsson är kalasets guide och han är också utställningens kommissarie som har ägnat de senaste åren åt att läsa brev, dagböcker och almanackor för att lära känna kompaniets medlemmar. Visningen börjar klockan halv varje timme.

Film. Svenska Balettens sista stora föreställning var Relâche som hade premiär 1924. Under 101-årskalaset visar vi en filmatiserad rekonstruktion av Relâche som sattes upp 2014 av Ballet de Lorraine i Nancy, Frankrike. Koreografer var Petter Jacobsson och Thomas Caley. Inget av Svenska Balettens verk finns filmade i sin helhet men efter många års djupdykningar bland bevarat källmaterial tror de sig ha kommit ganska nära originalet. Närmare kan man kanske inte komma. Relâche visas kvart över varje hel timme och den är 40 minuter lång.

Dans. Koreografen Claire Parsons hyllar 101-åringen med dansare som framför danssolon i museet inspirerade av Svenska Baletten. Jean Börlins koreografi kunde innehålla pantomimer, folkdans, klassisk balett och många av vardagslivets rörelser. Detta kommer vi att känna igen i de danssolon som framförs på kalaset. Dansmuseet bjuder både stora och små gäster på denna unika dansupplevelse som ingen bör missa. Danssolon framförs kvart över varje hel timme med start 12:15. På lördagen dansar Nea Landin och på söndagen Elin Hallgren.

Musik. Svenska Baletten använde sig av både äldre och nyskriven musik. Musiken var viktig och skulle ses som en del i allkonstverken. Dans, musik, kostym och dekor skulle samverka utan att någon del var underställd den andra. Födelsedagen till ära har Dansmuseet glädjen att ha den fenomenale Jerry Adbo på accordeon hos oss. Vi kan utlova smakprov på musik av Cole Porter, Hugo Alfvén med flera och kanske får vi lyssna till Hej tomtegubbar. Jerry ger musikaliska glimtar ur Svenska Balettens repertoar kvart över varje hel timme. 

PROGRAM UNDER KALASET 23 och 24 OKTOBER

11-17 nonstop Frågesport, Fiskdamm, Presentutdelning, Tårtkalas, Specialpriser i butiken.

Hålltider

 • 11:15 Musikaliska glimtar, Filmvisning
 • 11:30 Kalasvisning om Jean och Rolf
 • 12:15 Danssolo, Musikaliska glimtar, Filmvisning
 • 12:30 Kalasvisning om Jean och Rolf
 • 13:15 Danssolo, Musikaliska glimtar, Filmvisning
 • 13:30 Kalasvisning om Jean och Rolf
 • 14:15 Danssolo, Musikaliska glimtar, Filmvisning
 • 14:30 Kalasvisning om Jean och Rolf
 • 15:15 Danssolo, Musikaliska glimtar, Filmvisning
 • 15:30 Kalasvisning om Jean och Rolf
 • 16:15 Danssolo, Musikaliska glimtar, Filmvisning

Entrébiljett denna helg kostar endast 101 kronor (normalpris 160). Halva entrépriset för studerande och pensionär, fri entré upp till 18 år. Biljetter säljs via hemsidan eller i museets reception. 

  Ämnen

  Regioner


  Välkommen till ett museum med utställningar, roliga föremål och spännande berättelser.  "Om ni inte gillar det kan ni dra åt helvete" är jubileumsutställningen om Svenska Baletten i Paris 1920-1925. Den ger en inblick i livet på och bakom scenen och i ett turnerande danskompanis äventyr. Här finns också en utställning med Dansmuseets pärlor, som innehåller high-lights ur samlingarna och Carina Ari - från Smala Gränd till Buenos Aires, som belyser en av stjärnorna i Svenska Baletten. I museet finns dessutom butik och Bistro Rolf de Maré som serverar en av Carina Aris favoriträtter - kåldolmar och champagne. 

  Kontakter

  Erik Mattsson

  Presskontakt Museichef (tf) / Intendent 073 642 2196