Gå direkt till innehåll
Keira sitter still och dansarna rör sig förbi tid och rum. Foto: Lesley Leslie-Spinks
Keira sitter still och dansarna rör sig förbi tid och rum. Foto: Lesley Leslie-Spinks

Pressmeddelande -

"Dans är ett levande väsen"

Orden tillhör koreograf och dansare Eva Lundqvist, en av grundarna till Danskompaniet Vindhäxor. Genom hennes texter får vi en inblick i de 40 år som dansensemblen verkade. Vindhäxor – ett levande väsen öppnar 4 september.


– Min önskan är, att i den korta stund föreställningen varar, förmedla bilder av intensiv närhet, säger Eva Lundqvist.

Hon har arbetat med dans i större delen av sitt liv och dansens drivkraft förde henne till dansmetropolerna i London och New York. 1977 visades Eva Lundqvists första verk Någon annanstans och i samma veva bildades dansensemblen Vindhäxor.

I utställningen ingår 170 fotografier tagna av den berömda fotografen Lesley Leslie-Spinks. Hon har dokumenterat dans och teater i Sverige och världen över.

– Jag började fotografera Vindhäxor 1983, jag tror att Eva frågade mig om jag var intresserad. Jag hade arbetat i Stockholm som dansfotograf sedan mitten av 70-talet, säger Lesley Leslie-Spinks.

Hon fortsätter:
– Hunden Keira, som finns på ett av fotografierna, var alltid på repetitionerna och just det ögonblicket är ett minne som är en skatt för mig. Keira sitter så still och dansarna rör sig förbi tid och rum.

Eva-Sofi Ernstell, museichef på Dansmuseet, lovordar Vindhäxor – ett levande väsen.

– Lesley har i sina bilder lyckats fånga dansens själ. Det är en estetiskt tilltalande fotoutställning, som belyser människans skörhet och styrka.

Utställningen Vindhäxor – ett levande väsen pågår på Dansmuseet 4 september 2018 – 6 januari 2019. Ljussättaren Ilkka Volanen har formgivit utställningen. Det kostar 120 kronor att besöka Vindhäxor – ett levande väsen. Fri entré t.o.m. 18 år. Öppen visning söndagar 13.00 ingår i entrébiljetten.

Läs mer om utställningen här.


Ämnen

Regioner


Välkommen till ett museum som knappast har sin motsvarighet på något annat håll i världen. Dansmuseet i Stockholm är ett museum som rymmer så mycket mer än namnet säger. Det är ett museum för dans, teater, foto och bildkonst, ett mångkulturellt museum med rika samlingar från Asien och Afrika. Det är en kulturell mötesplats mitt i hjärtat av Stockholm som bjuder på en rik programverksamhet med föreställningar, kroki med modell i rörelse, filmserier om dans nonstop och som vissa söndagar varje vår och höst inbjuder dig till att komma och ta ditt första danssteg, det kan vara tango eller West Coast Swing eller andra populära danser. Detta och mycket mer – som populära Bistro Rolf de Maré – ryms inom de vackra lokalerna på Drottninggatan 17.

Presskontakt

Eva-Sofi Ernstell

Presskontakt Museichef +46 (0) 709 105 102

Relaterat material

Museum för dans, teater, kostym, konst och foto

Dansmuseet är Stockholms mest centrala museum och ligger på Drottninggatan 17, mitt emellan Sergels torg och Gamla Stan. Det är en kulturell mötesplats mitt i hjärtat av Stockholm med utställningar, museibutik och Bistro Rolf de Maré.