Gå direkt till innehåll
Dansmuseet inleder en donationskampanj. Varje tändsticksask kostar 1000 kr.
Dansmuseet inleder en donationskampanj. Varje tändsticksask kostar 1000 kr.

Pressmeddelande -

Dansmuseet inleder insamlingskampanj. 10 miljoner för att stödja museet.

10 000 tändsticksaskar.

1000 kronor styck.

Det blir 10 miljoner kronor.

”Vill du vara med och rädda Dansmuseet?” säger museichef Hans Lindholm Öjmyr, museichef.

Dansmuseet stänger den 6 januari 2025. Den främsta anledningen är att museets ekonomi blöder.

”Under våren 2025 kommer Dansmuseets samlingar och personal att flytta till tillfälliga lokaler. Vårt mål är att öppna ett nytt museum 2027, ett nytt Dansmuseet som vilar på en stabil ekonomisk grund. Var vet vi inte än, men vi tittar på flera platser och lokaler.” säger Hans Lindholm Öjmyr.

Det nya Dansmuseet ska bli svettigare, roligare och mera barnvänligt. Allt stillasittande har blivit ett folkhälsoproblem, vi måste röra på oss mer. Dans och hälsa hänger ihop. Vi garanterar kulturella endorfinpåslag och att alla får dansa! Samtidigt ska mer av samlingarna visas. Den fantastiska konstsamlingen efter Svenska Baletten i Paris, vår stora samling av kostymer från Ryska Baletten i Paris, den afrikanska masksamlingen, de asiatiska samlingarna, kostymer och rekvisita från Operan, Cullbergbaletten, Cramérbaletten och flera moderna dansuppsättningar.

I det nya Dansmuseet finns också ett dansgolv som ska användas till allt från Babydans till professionella föreställningar, men kanske främst till alla danslystna besökare.

För att förverkliga det nya Dansmuseet 2027 behövs pengar, framför allt till installationen av museet. Det är många investeringar som kostar; säkerhetsmontrar, LED-lampor och IT-system såväl som mikrovågsugnar, barnvagnsparkeringsskyltar och discokula. Fast det sista har vi redan.

”Kanske kommer Dansmuseet att dela lokal med ett annat museum eller någon annan partner inom kultur. Än så länge vet vi ingenting om framtiden. Bara att vi ska klara av det. Vi har världsunika samlingar och en idé som inget annat museum har.” avslutar Hans Lindholm Öjmyr.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Välkommen till ett museum med utställningar, roliga föremål och spännande berättelser. Dansmuseet ligger i hjärtat av Stockholm, på Drottninggatan 17 mitt emellan Sergels Torg och Gamla Stan. Museet har också en butik med presenter för stora och små och Bistro Rolf de Maré som serverar fransk och svensk mat.

Kontakter

Hans Öjmyr

Presskontakt Museichef 08-510 444 10