Gå direkt till innehåll
Arne Högsander har skapat dockor och masker åt bland annat Fanny och Alexander. Foto: Västerås konstmuseum
Arne Högsander har skapat dockor och masker åt bland annat Fanny och Alexander. Foto: Västerås konstmuseum

Pressmeddelande -

Från Fanny och Alexander till Teddybears

Ny utställning: Arne Högsander – Alster och gestalter

Från Fanny och Alexander till Teddybears

Stäm träff med Gud ur Fanny och Alexander. Ta en selfie bredvid den välkända björnmasken tillverkad åt Teddybears. Beskåda enhörningen och är du liten – ta en vuxen i handen innan du går förbi krokodilerna.

Arne Högsanders värld är en förunderlig sådan, en värld där drama blandas med underfundig humor. Konstnären, dock- och maskmakaren Arne Högsander (f. 1940) är en av den svenska scenkonstens legendarer. Han började som dockmakare på Marionetteatern under 1960-talet och har under årens lopp skapat dockor och masker för åtskilliga teatrar och scener – Dramaten, Operan, Stockholms Stadsteater, Riksteatern, Folkoperan samt till tv och film.


Från Fanny och Alexander till Teddybears
Dockorna är självklara gestalter och maskerna personligheter med eget liv. De har varit avgörande för gestaltningen av några av våra mest älskade föreställningar, filmer och musikvideos. I denna utställning kan du möta Gud ur Fanny och Alexander men även ta en selfie med björnmasken som figurerade i en musikvideo av Teddybears (tidigare Teddybears STHLM). 

Utställningen är producerad av Västerås konstmuseum, där den tidigare har visats. Utställningen är på besök på Dansmuseet under sommaren 2019 (6 juni–18 augusti).

Välkommen på vernissage
Varmt välkommen att delta på vernissagen den 5 juni klockan 13–15.
13.00 Välkomstord av Eva-Sofi Ernstell och invigningstal av Michael Meschke. Utställningen öppnas i närvaro av Arne Högsander. Svara senast 3 juni till linn.cederborg@dansmuseet.se och meddela hur många som kommer.

Ämnen

Regioner


Välkommen till ett museum som knappast har sin motsvarighet på något annat håll i världen. Dansmuseet i Stockholm är ett museum som rymmer så mycket mer än namnet säger. Det är ett museum för dans, teater, foto och bildkonst, ett mångkulturellt museum med rika samlingar från Asien och Afrika. Det är en kulturell mötesplats mitt i hjärtat av Stockholm som bjuder på en rik programverksamhet med föreställningar, kroki med modell i rörelse, filmserier om dans nonstop och som vissa söndagar varje vår och höst inbjuder dig till att komma och ta ditt första danssteg, det kan vara tango eller West Coast Swing eller andra populära danser. Detta och mycket mer – som populära Bistro Rolf de Maré – ryms inom de vackra lokalerna på Drottninggatan 17.

Kontakter

Hans Öjmyr

Presskontakt Museichef 08-510 444 10