Gå direkt till innehåll
I Mitt dansande liv får vi ta del av Helena Franzéns 30 år som verksam koreograf. Här blandas utdrag ur verk med skrifter, musik och fotografier. Foto: Håkan Jelk
I Mitt dansande liv får vi ta del av Helena Franzéns 30 år som verksam koreograf. Här blandas utdrag ur verk med skrifter, musik och fotografier. Foto: Håkan Jelk

Pressmeddelande -

Helena Franzén – 30 år som koreograf! Ny utställning på Dansmuseet

Ny utställning på Dansmuseet

I år firar Helena Franzén 30 år som verksam koreograf! Helena delar med sig av sitt konstnärskap och firar detta jubileum med utställningen Mitt dansande liv på Dansmuseet. Möt Helena Franzén och hennes dansare på nära håll.

I Mitt dansande liv får vi ta del av Helena Franzéns 30 år som verksam koreograf. Här blandas utdrag ur verk med skrifter, musik och fotografier. Samtal och intervjuer med experter inom dansfältet loopas i utställningen.

– Bland de här intervjuer finns Janis Branner från New York, jag tog min första sommarkurs för Janis och där fick jag upp ögonen för improvisation. Margaretha Åsberg är också en viktig person för mig som koreograf, menar Helena Franzén.

Ett samtal mellan Helena och Cecilia Malmström Olsson, där de pratar vitt och brett om dans, loopas även det i utställningen. Dessutom visas kostymer från hennes scenverk.

– Besökare kan gå fram och känna på kostymerna, jag vill inte göra en utställning bakom glas. Det är så häftigt att få vara i Dansmuseets stora rum, bankhallen, som är det första rummet man går in i, berättar Helena Franzén.

Dansvisningar i utställningen

Dans visas i utställningen på fredagar och lördagar klockan 13 under hela utställningsperioden, med uppehåll under jul och nyår. Utdrag ur tidigare verk dansas live av Helena Franzén tillsammans med dansarna Katarina Eriksson, Annika Hyvärinen, Åsa Lundvik Gustafson, Elizaveta Penkova och Moa Westerlund. Detta är en unik möjlighet att få ta del av Helena Franzéns arbete.

– Det blir en dans på cirka 25 minuter och därefter öppnar vi ett samtal om vad vi har dansat, säger Helena Franzén.

Utställningen pågår på Dansmuseet 10 december–2 februari. Den 6–9 februari kulmineras utställningen med verket Here-Us-Now som består av längre delar ur Helenas gedigna repertoar. Dansen tar då hela Dansmuseets bankhall i besittning!

Utställningen är formgiven av fotograf och filmare Håkan Jelk, som har samarbetat med Helena Franzén sedan 2011. Foto och video från Helenas samtliga föreställningar har en framträdande roll. Besökare ges också möjlighet att se alla deras kortfilmer, varav flera har visats på erkända dansfilmfestivaler runtom i världen. Nyskrivna texter av Cecilia Malmström Olsson och Sinikka Neuhaus.

För frågor och intervjuer kontakta:

Håkan Jelk, fotograf, filmare och formgivare av Mitt dansande liv
hakan.jelk@helenafranzen.se 
070-796 66 95

Helena Franzén, dansare och koreograf
helena.franzen.magma@gmail.com
073-627 46 59

Linn Cederborg, kommunikatör Dansmuseet
linn.cederborg@dansmuseet.se
08-441 76 53

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Välkommen till ett museum som knappast har sin motsvarighet på något annat håll i världen. Dansmuseet i Stockholm är ett museum som rymmer så mycket mer än namnet säger. Det är ett museum för dans, teater, foto och bildkonst, ett mångkulturellt museum med rika samlingar från Asien och Afrika. Det är en kulturell mötesplats mitt i hjärtat av Stockholm som bjuder på en rik programverksamhet med föreställningar, kroki med modell i rörelse, filmserier om dans nonstop och som vissa söndagar varje vår och höst inbjuder dig till att komma och ta ditt första danssteg, det kan vara tango eller West Coast Swing eller andra populära danser. Detta och mycket mer – som populära Bistro Rolf de Maré – ryms inom de vackra lokalerna på Drottninggatan 17.

Kontakter

Hans Öjmyr

Presskontakt Museichef 08-510 444 10

Relaterat innehåll