Gå direkt till innehåll
Jean Börlin drömmer om Paris av Pia Edgren. (bilden är beskuren)
Jean Börlin drömmer om Paris av Pia Edgren. (bilden är beskuren)

Pressmeddelande -

Jean i garn - en vinterutställning på Dansmuseet

23 november 2021 - 30 januari 2022

Utställningen Jean i garn visar 63 broderade verk inspirerade av Svenska Baletten. Dansmuseet sätter därmed rekord i antalet utställare på en och samma gång då det är hela 42 personer som står bakom de textila alstren.

Jean i garn är resultatet av ett samarbetsprojekt med föreningen Skapande broderi Stockholm. Föreningens medlemmar har haft som uppgift att brodera Jean Börlin som galningen/poeten ur verket Skating Rink från 1922. Den här gången befinner han sig inte på ett scengolv i Paris utan på en väl igenkännbar plats i Stockholm. Han går på lina över Kungsgatan, klättrar uppför Globen eller poserar utanför Operan där han en gång dansade.

Koreografen och dansaren Jean Börlin var huvudpersonen i Svenska Baletten som nyligen skulle ha fyllt 101 år. Han är nu också huvudpersonen i vinterutställningen på Dansmuseet. Museet vill uppmärksamma det äventyrliga kompaniet på många vis samtidigt som jubileumsutställningen "Om ni inte gillar det kan ni dra åt helvete" Ballets Suédois 1920 – 1925 pågår i museet. Den här gången vänder vi oss till en textilintresserad målgrupp men även till alla er som gillar att titta på kluriga bilder av Stockholm. 

Med nål och tråd har föreningens medlemmar producerat olika motiv inspirerade av Svenska Baletten och av jubileumsutställningen. Förarbetet sattes igång under hösten 2019 och ursprungstanken var att föreningen skulle sitta i museilokalerna och skapa broderier inspirerade av samlingarna. Liknande projekt hade gjorts tidigare på flera museer som till exempel Tekniska museet, Historiska museet och Postmuseum. En av föreningens verksamheter är just broderiträffar och utställningar.

Pandemin kom emellan och planerna fick anpassas till en helt ny verklighet. Broderiträffarna ställdes in och arbetet utfördes i hemmet. De fick ett givet tema – Jean Börlin i en bestämd pose från sin roll i Skating Rink någonstans i Stockholm. Förutom det styrda verket fick medlemmarna även skapa ett fritt alster som utgick från Dansmuseets pågående jubileumsutställning. 

Vi vill göra fler nyfikna på det äventyrliga danskompaniet och inspirera till eget skapande utifrån Dansmuseets samlingar.

Under Jean i garn arrangeras följande program:

25 november Lilla Klubben.

27 november Guidad visning.

27 och 28 december broderiworkshop för jullovslediga barn.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Välkommen till ett museum med utställningar, roliga föremål och spännande berättelser.  "Om ni inte gillar det kan ni dra åt helvete" är jubileumsutställningen om Svenska Baletten i Paris 1920-1925. Den ger en inblick i livet på och bakom scenen och i ett turnerande danskompanis äventyr. Här finns också en utställning med Dansmuseets pärlor, som innehåller high-ligths ur samlingarna med både föremål från Rolf de Marés många resor jorden runt samt nyförvärv från modern danshistoria.

Kontakter

Erik Mattsson

Presskontakt Museichef (tf) / Intendent 073 642 2196