Gå direkt till innehåll
Den legendariske dansstjärnan Rudolf Nurejev står i centrum på Dansmuseet i höst
Den legendariske dansstjärnan Rudolf Nurejev står i centrum på Dansmuseet i höst

Pressmeddelande -

Nurejev på Dansmuseet – ett fullspäckat höstprogram!

I höst handlar det mesta på Dansmuseet om Rudolf Nurejev, avhopparen från Sovjetunionen som fick stjärnstatus i väst. Vi anordnar ett flertal spännande program kring den legendariske dansaren.


Lunchprat om Nurejev – anekdoter och skvaller om 1900-talets största manliga dansstjärna
Få personer inom dansvärlden har gjort sådana avtryck som Rudolf Nurejev. Han var superstjärnan som inte lämnade någon oberörd. De muntliga berättelserna om Nurejev är rikhaltiga, inte minst bland de svenska dansare som fick möjlighet att dansa med honom under hans besök i Sverige från 1960-talet och framåt. Ta långlunch på tisdagar och träffa dansare som har arbetat och umgåtts med Nurejev. De berättar om sina personliga minnen av den högtflygande ryssen. Tisdagar kl. 13.00 från 4 oktober till 3 januari 2023.


Lilla klubben om Rudolf Nurejev
Kom och lyssna till anekdoter och spännande berättelser! Lilla klubben är en samtalsserie där vi fördjupar oss i Dansmuseets utställningar och samlingar, i höst med fokus på Rudolf Nurejev. Längd 40 minuter med efterföljande samtal. Bistro Rolf de Maré är öppen och det går bra att ta med dryck in till samtalet.

En ny manlig kropp, 6 oktober kl. 18.00

Nicolas Le Riche, Operans balettchef, delar med sig av egna erfarenheter från dans med Nurejev.

Avhoppare, 27 oktober kl. 18.00

Erik Näslund, författare och tidigare chef för Dansmuseet, fyller kvällen med sina reflektioner kring dansande avhoppare allt från avhoppet av Nurejev i juni 1961 och framåt i tiden.

Scensprång – så minns jag Rudolf Nurejev, 24 november kl. 18.00

En monolog med Ann-Cathrine Byström som med humor och självdistans berättar anekdoter från sitt dansarliv.

Varmt välkommen till Dansmuseet! Kontakta oss för pressbiljetter. 

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Välkommen till ett museum med utställningar, roliga föremål och spännande berättelser. Dansmuseet ligger i hjärtat av Stockholm, på Drottninggatan 17 mitt emellan Sergels Torg och Gamla Stan. Museets fokus är 1920-talets Paris och danskompaniet Svenska Baletten. Två specialutställningar belyser Svenska Baletten ur olika perspektiv. En handlar om deras reklamstrategier och visar exempel på affischer som tapetserade husfasader i de städer de uppträdde i. Den andra ger en inblick i livet på och bakom scenen och i ett turnerande danskompanis äventyr. Här finns också en utställning med Dansmuseets pärlor, som innehåller high-lights ur samlingarna med både föremål från Rolf de Marés många resor jorden runt samt nyförvärv från modern danshistoria. Museet har också en butik med presenter för stora och små och Bistro Rolf de Maré som serverar fransk och svensk mat.

Kontakter

Hans Öjmyr

Presskontakt Museichef 08-510 444 10