Gå direkt till innehåll
Ny bok - Kontrasternas kompani

Pressmeddelande -

Ny bok - Kontrasternas kompani

Välkommen på boksläpp av Kontrasternas kompani - Ballets Suédois 1920-1925. På måndag den 13 juni lanserar Dansmuseet en ny bok om danskompaniet Svenska Baletten. Vi håller deras historia levande. Dansen finns inte kvar och vi vet inte hur den såg ut. När kompaniet lades ner och baletterna slutade att framföras så överlevde inte dansen eftersom den varken hade filmats eller noterats. 

Med denna bok vill Dansmuseet bidra till att kompaniet inte ska falla i glömska. De skulle vara drygt 100 år om de funnits kvar och 2020 öppnade Dansmuseet en jubileumsutställning för att påminna om deras existens. Hela kompaniets arkiv finns bevarat i museet och det är en guldgruva att ösa ur för den som vill veta mer om Svenska Baletten. I samband med att utställningen öppnade publicerade museet ut en utställningskatalog och en jubileumsbok. Nu kommer den tredje publikationen där flera av bland annat dansarna får komma till tals i skildringen av repetitioner, framträdanden och ständiga resor. Författare är Erik Mattsson som är intendent på museet och har ägnat de senaste åren åt att fördjupa sig i kompaniets glädjeämnen och sorger. Under bokens tillkomst har museet haft förmånen att samarbeta med formgivare Karl Stefan Andersson som har gett boken dess eleganta form. 

Svenska Baletten kom att leva sina drömmar och de var med om hissnande äventyr mellan 1920-1925. Hemmascenen fanns på Théâtre des Champs-Elysées i Paris men de var oftare på turné än i Paris. 146 städer hann de med under de fem åren. De framförde svensk folkdans i folkdräkter till fonder av svensk midsommar och modern pantomimteater i kubistiska kostymer framför abstrakt dekor. 

Den nya boken - Kontrasternas kompani - är på 65 sidor och ryms i handväskan. Den är rikt illustrerad och vänder sig till dig som vill veta mer om danskompaniets äventyr. I boken presenteras delvis en annan bild än den som Rolf de Maré gav i sina skildringar från 1930-talet. Dansarnas dagböcker bidrar med uppgifter om slitgöra och en snäll Jean men en mer reserverad Rolf.

Välkommen på boksläpp med förfriskningar MÅNDAGEN den 13 JUNI kl 16:30 - 18:30 då författaren Erik Mattsson och formgivaren Karl Stefan Andersson presenterar boken kl 17.  Anmäl dig till info@dansmuseet.se senast 9 juni.

Pressexemplar av boken tillhandahålls under bokreleasen måndagen den 13 juni. 

Press är också välkommen att hämta pressexemplar i museets reception under ordinarie öppettider, 11-17. 

Ämnen

Kategorier

Regioner


Välkommen till ett museum med utställningar, roliga föremål och spännande berättelser. Dansmuseet ligger i hjärtat av Stockholm, på Drottninggatan 17 mitt emellan Sergels Torg och Gamla Stan. Museets fokus är 1920-talets Paris och danskompaniet Svenska Baletten. Två specialutställningar belyser Svenska Baletten ur olika perspektiv. En handlar om deras reklamstrategier och visar exempel på affischer som tapetserade husfasader i de städer de uppträdde i. Den andra ger en inblick i livet på och bakom scenen och i ett turnerande danskompanis äventyr. Här finns också en utställning med Dansmuseets pärlor, som innehåller high-lights ur samlingarna med både föremål från Rolf de Marés många resor jorden runt samt nyförvärv från modern danshistoria. Museet har också en butik med presenter för stora och små och Bistro Rolf de Maré som serverar fransk och svensk mat.

Museet är öppet dagligen 11-17.

Kontakter

Erik Mattsson

Biträdande museichef och intendent 073 642 21 96