Gå direkt till innehåll
Jean Börlin. Foto: Dansmuseets arkiv
Jean Börlin. Foto: Dansmuseets arkiv

Pressmeddelande -

Om ni inte gillar det kan ni dra åt helvete – Ballets Suédois 1920–1925

Svenska Baletten, Ballets Suédois, i Paris drevs av kärlek till konsten, dansen och varandra. 100-årsminnet av danskompaniet firas på Dansmuseet i Stockholm med en utställning, boksläpp och samtal.

Den 25 oktober 2020, 100 år sedan Svenska Baletten intog scenens värld i Paris, öppnar Dansmuseet en jubileumsutställning om det nyskapande och modiga kompaniet. Det är en berättelse om dans, kärlek och stora drömmar.

I äventyret Svenska Baletten får vi lära känna dansaren och koreografen Jean Börlin (1893–1930) och hans partner, den förmögne Rolf de Maré (1888–1964). De kom från skilda världar, träffades i Stockholm och skapade ett danskompani i Paris som på kort tid blev världsberömt. Men efter fem år tog sagan slut.

Utställningens titel – Om ni inte gillar det kan ni dra åt helvete – är hämtad från scenfonden till Relâche, kompaniets sista uppsättning.

Jubileumsåret 2020 – här hittar du alla evenemang
Dansmuseet kommer att berika jubileet med ett stort programutbud för alla åldrar. Dans, musik, visningar, samtalskvällar, seminarier och mycket annat. Under jubileumsåret uppmärksammas Svenska Baletten på en rad andra institutioner både i Stockholm och Paris. Dansmuseet har en jubileumssida där information om alla arrangemang samlas: dansmuseet.se/2020.


Följ jubileet på Instagram:
#omniintegillardetkannidraathelvete #svenskabaletten100ar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Välkommen till ett museum som knappast har sin motsvarighet på något annat håll i världen. Dansmuseet i Stockholm är ett museum som rymmer så mycket mer än namnet säger. Det är ett museum för dans, teater, foto och bildkonst, ett mångkulturellt museum med rika samlingar från Asien och Afrika. Det är en kulturell mötesplats mitt i hjärtat av Stockholm som bjuder på en rik programverksamhet med föreställningar, kroki med modell i rörelse, filmserier om dans nonstop och som vissa söndagar varje vår och höst inbjuder dig till att komma och ta ditt första danssteg, det kan vara tango eller West Coast Swing eller andra populära danser. Detta och mycket mer – som populära Bistro Rolf de Maré – ryms inom de vackra lokalerna på Drottninggatan 17.

Kontakter

Hans Öjmyr

Presskontakt Museichef 08-510 444 10

Relaterat innehåll