Gå direkt till innehåll
Jean Börlin i Maison de Fous (Dårhuset), 1920. Foto: Studio Isabey, Paris, Dansmuseets arkiv
Jean Börlin i Maison de Fous (Dårhuset), 1920. Foto: Studio Isabey, Paris, Dansmuseets arkiv

Pressmeddelande -

Porträtt från 1920-talets Paris på Planket Sthlm

Under Planket STHLM 17–18 augusti medverkar Dansmuseet med en miniutställning om Svenska Baletten, Ballets Suédois, i Paris 1920–1925.

Under fem intensiva år befann sig det experimentella scenkonstkompaniet Svenska Baletten, Ballets Suédois, i det parisiska kulturlivets centrum. Kompaniet skapade 26 uppsättningar och många av fotografierna från Svenska Baletten finns bevarade i Dansmuseets arkiv.

Nu ställs några av dessa ut på Planket Sthlm. Utställningen är en del av Svenska Baletten-projektet inför den jubileumsutställning som Dansmuseet öppnar den 25 oktober 2020, på hundraårsdagen av Svenska Balettens allmänna premiär.

– De här bilderna är en skatt som har legat gömd och det känns kul att få visa dem på Planket i helgen, säger Eliza Carlsson, arkivarie på Dansmuseet.

I samband med Svenska Baletten-jubileet ordnar Dansmuseet även samtal, filmvisningar och boksläpp om Svenska Baletten. På denna sida samlar vi evenemang som har med 100-årsjubileet att göra. https://dansmuseet.se/svenskabaletten100ar/

Planket Sthlm pågår den 17–18 augusti klockan 12–18 vid Lilla Mejtens gränd/Malmgårdsvägen.
Läs mer här.

Gratis.

För mer information och intervjuer:
Linn Cederborg
Kommunikatör
08-441 76 53
linn.cederborg@dansmuseet.se


Eliza Carlsson
Arkivarie
08-551 080 32
eliza.carlsson@dansmuseet.se


Erik Mattsson
Projektledare Svenska Baletten
08-441 76 55
erik.mattsson@dansmuseet.se


Eva-Sofi Ernstell
Museichef
08-441 76 56
eva-sofi.ernstell@dansmuseet.se

Ämnen

Kategorier

Regioner


Välkommen till ett museum som knappast har sin motsvarighet på något annat håll i världen. Dansmuseet i Stockholm är ett museum som rymmer så mycket mer än namnet säger. Det är ett museum för dans, teater, foto och bildkonst, ett mångkulturellt museum med rika samlingar från Asien och Afrika. Det är en kulturell mötesplats mitt i hjärtat av Stockholm som bjuder på en rik programverksamhet med föreställningar, kroki med modell i rörelse, filmserier om dans nonstop och som vissa söndagar varje vår och höst inbjuder dig till att komma och ta ditt första danssteg, det kan vara tango eller andra populära danser. Detta och mycket mer – som populära Bistro Rolf de Maré – ryms inom de vackra lokalerna på Drottninggatan 17.

Kontakter

Hans Öjmyr

Presskontakt Museichef 08-510 444 10