Gå direkt till innehåll
Pressinbjudan vernissage 23 oktober – fira 100-årsjubileet av Svenska Baletten

Pressmeddelande -

Pressinbjudan vernissage 23 oktober – fira 100-årsjubileet av Svenska Baletten

Välkomna i kväll 23 oktober för att delta i Dansmuseets vernissage av jubileumsutställningen”Om ni inte gillar det kan ni dra åt helvete– Ballets Suédois 1920–1925

OBS! Med anledning av covid-19 behöver en föranmälan göras till linn.cederborg@dansmuseet.se senast 23 oktober klockan 15.


Vernissage 23 oktober klockan 17

Utställningen invigs av Etienne Le Harivel de Gonneville, Frankrikes ambassadör i Sverige och Nicolas le Riche, balettchef på Kungliga Operan. Under vernissagekvällen kommer Claire Parsons Co att framföra ett smakprov ur Jag tänker om ... som spelas på Dansmuseet 21/11, 28/11 och 5/12 klockan 13.

På grund av rådande restriktioner i samband med covid-19 har vi begränsat antalet gäster. Vid invigningsceremonin får högst
50 personer vistas samtidigt i lokalen. För att undvika trängsel bjuder vi inte på någon förtäring.

Välkommen att fira 100-årsjubileet av Svenska Baletten

”Om ni inte gillar det kan ni dra åt helvete” – Ballets Suédois 1920–1925är en utställning om dans, kärlek och stora drömmar. För koreografen Jean Börlin och den förmögne Rolf de Maré fanns inga hinder. Hösten 1920 gav de sig av till Paris med sin danstrupp Svenska Baletten, Ballets Suédois.

Under fem intensiva år kom danskompaniet att tänja på dansens gränser och turnerade runt om i Europa och USA. Hemmascenen Théâtre des Champs-Elysées i Paris blev ett nav för några av tidens mest nyskapande konstnärer.

Inlånade originalkostymer
I museets bankhall visas bevarade originalkostymer som lånats in från Bibliothèque nationale de France i Paris. De lämnades kvar när större delen av Svenska Balettens arv flyttades till Sverige och Dansmuseet öppnade, 1953. Bland inlånen finns plagg som är designade av Fernand Léger, Nils Dardel och Hélène Perdriat.

Musiken i utställningen
Musiken är specialkomponerad för Dansmuseets jubileumsutställning av Linus Hillborg, Karl Johannes Jondell, Theo Kentros, Brenda El Rayes, Viktor Sandström och Jerker Österlind, kompositionsstudenter från Kungliga Musikhögskolans konstnärliga kandidatprogram i elektroakustisk musik. Kompositionsprojektet för Dansmuseet

har handletts av Kim Hedås, lektor i komposition vid KMH, och ingår i studenternas utbildning samt i EU-projektet EASTN-DC (European Art, Science and Technology Network for Digital Creativity)


Relaterade länkar

Ämnen

Regioner


Välkommen till ett museum som knappast har sin motsvarighet på något annat håll i världen. Dansmuseet i Stockholm är ett museum som rymmer så mycket mer än namnet säger. Det är ett museum för dans, teater, foto och bildkonst, ett mångkulturellt museum med rika samlingar från Asien och Afrika. Det är en kulturell mötesplats mitt i hjärtat av Stockholm. Detta och mycket mer – som populära Bistro Rolf de Maré – ryms inom de vackra lokalerna på Drottninggatan 17.

Kontakter

Hans Öjmyr

Presskontakt Museichef 08-510 444 10