Gå direkt till innehåll
Lasse Åberg har samlat på Souvenirer i över 20 år. Foto: Linn Cederborg, Dansmuseet Stockholm
Lasse Åberg har samlat på Souvenirer i över 20 år. Foto: Linn Cederborg, Dansmuseet Stockholm

Pressmeddelande -

Pressvisning av Souvenirer med Lasse Åberg

Lasse Åberg har samlat på souvenirer i över 20 år. Hans utställning Souvenirer har turnerat på flera museer i Sverige. Nu i vår visas den på Dansmuseet som ligger på Drottninggatan 17 – mitt i Stockholms souvenirdistrikt. Dansmuseet visar även en samling verk av konstnärer som låtit sig inspireras av souvenirernas värld. Bland dessa finns Peter Johansson, Niki Lindroth von Bahr, Per B Sundberg och Ylva Ekman.

Utställningen innehåller 300 alster som björktavlor, snäckarbeten, tändstickstavlor och mycket annat. Här finns fullriggare av snäckskal från både Risör i Norge och Gränna, Eiffeltorn från Paris och den obligatoriska gondolen från Venedig. Vi känner igen det mesta. Allt är smaklöst med en blandning av bondfångeri, naivitet och omedveten humor. Ett besök i Souvenirer ger upphov till många goda skratt.

– Dansmuseets grundare, Rolf de Maré, samlade också på souvenirer under många av sina resor. Han köpte både typiska minnessaker men även museiföremål. Men egentligen är de olika objekten i en museisamling alltid en souvenir, en minnessak från en viss tid eller plats. Föremål på museer hjälper oss att minnas. Skillnaden är kanske att typiska souvenirer anses som fula och smaklösa men en museisamling ska tvärtom vara smakfull, säger Eva-Sofi Ernstell, museichef på Dansmuseet.

Konstverk i utställningen:
Arni Gudmundsson Utan titel
Lasse Åberg Glasnost
Pia Koskela Mor gör mos
Fredrik Svärd Utan titel
Inger Åberg Siljanshäst
Peter Johansson How to cook a souvenir
Lasse Åberg Hemma hos
Niki Lindroth von Bahr Årstafältet
Ylva Ekman Rinkebyhästar
Peter Johansson The final solution to the problem of sculpture- german version
Per B Sundberg Paraden
Lasse Åberg Swedish Airforce
Morgan Stenman New romantic
Lasse Åberg Very funny

Souvenirer pågår på Dansmuseet 29 januari–26 juli 2020. 

Pressvisning och vernissage
​​Välkommen på pressvisning av utställningen den 28 januari klockan 16. Medverkande: Lasse Åberg, Eva-Sofi Ernstell, museichef på Dansmuseet samt Linn Cederborg, kommunikatör Dansmuseet. 

​17–19 vernissage.

​Meddela Linn Cederborg på linn.cederborg@dansmuseet.se senast den 24 januari om du kommer till pressvisningen. Varmt välkommen att delta i både pressvisningen och vernissagen. 

Ämnen

Kategorier

Regioner


Välkommen till ett museum som knappast har sin motsvarighet på något annat håll i världen. Dansmuseet i Stockholm är ett museum som rymmer så mycket mer än namnet säger. Det är ett museum för dans, teater, foto och bildkonst, ett mångkulturellt museum med rika samlingar från Asien och Afrika. Det är en kulturell mötesplats mitt i hjärtat av Stockholm som bjuder på en rik programverksamhet med föreställningar, kroki med modell i rörelse, filmserier om dans nonstop och som vissa söndagar varje vår och höst inbjuder dig till att komma och ta ditt första danssteg, det kan vara tango eller West Coast Swing eller andra populära danser. Detta och mycket mer – som populära Bistro Rolf de Maré – ryms inom de vackra lokalerna på Drottninggatan 17.

Kontakter

Hans Öjmyr

Presskontakt Museichef 08-510 444 10