Gå direkt till innehåll
Mask till korp från uppsättningen Domardansen.
Mask till korp från uppsättningen Domardansen.

Pressmeddelande -

Primus och Cramérbaletten gör entré på Dansmuseet

Dansmuseet har i dagarna gjort 300 föremål tillgängliga på webben. Det är kostymer och skisser från Cramérbaletten som museet har fått i donation av Tyyne och Ivo Cramérs stiftelse. 

"Det kan vara den största gåva som museet någonsin har fått och museet är mycket stolt över den märkvärdiga och unika gåvan". säger museichef Eva-Sofi Ernstell. "Kostymerna blir därmed inregistrerade museiföremål och ska bevaras för eftervärlden på bästa vis. De märks med streckkoder, de fotograferas, beskrivs och får en bra förvaring som ska förhindra framtida slitage. Som museiföremål har de lämnat scenens värld och hanteras nu med stor försiktighet för att figurera i kommande utställningar eller plockas fram för forskare och studenter som behöver dem för närmare studier."

Sammanlagt ska Dansmuseets hela samling på 5000 föremål samt 10 000 fotografier ur museets bildarkiv registreras i den nya databasen Primus. Informationen kommer att bli tillgänglig via DigitaltMuseum där man kan söka i samlingarna bland spännande kostymer, masker och konstverk. Allt du behöver är en uppkopplad dator eller mobil. 

Arbetet ska pågå under tre år och beräknas vara färdigt 2024. I samma takt som samlingarna inventeras och registreras publiceras bilderna och all information på DigitaltMuseum. Där går det att följa hur arbetet fortskrider. Tre intendenter, en fotograf och en registrator är inblandade i arbetet som sker försiktigt och i lugnt tempo eftersom många föremål är sköra och ömtåliga. Primus är en databas för samlingsförvaltning där vi även ska publicera äldre fotografisamlingar ur arkivet. Både forskare och allmänheten kommer att ha glädje av arbetet eftersom det blir enkelt att se vad som finns i museets gömmor. Många av föremålen är spektakulära och fotosamlingen ur arkivet kan synliggöra bortglömda delar av historien.

Här finns länk till Dansmuseets samlingar:   https://digitaltmuseum.se/owne...

Dansmuseet välkomnar intresserad press att komma på specialbesök och följa arbetet i museets verkliga hjärta, dvs magasinen. Om du vill besöka oss, ta kontakt med projektledare Sandra Gytare eller museichef Eva-Sofi Ernstell.

Relaterade länkar

Ämnen

Regioner


Välkommen till ett museum med utställningar, roliga föremål och spännande berättelser. Dansmuseet ligger i hjärtat av Stockholm, på Drottninggatan 17 mitt emellan Sergels Torg och Gamla Stan. Museets fokus är 1920-talets Paris och danskompaniet Svenska Baletten. Två specialutställningar belyser Svenska Baletten ur olika perspektiv. En handlar om deras reklamstrategier och visar exempel på affischer som tapetserade husfasader i de städer de uppträdde i. Den andra ger en inblick i livet på och bakom scenen och i ett turnerande danskompanis äventyr. Här finns också en utställning med Dansmuseets pärlor, som innehåller high-lights ur samlingarna med både föremål från Rolf de Marés många resor jorden runt samt nyförvärv från modern danshistoria. Museet har också en butik med presenter för stora och små och Bistro Rolf de Maré som serverar fransk och svensk mat.

Kontakter

Erik Mattsson

Presskontakt Museichef (tf) / Intendent 073 642 2196