Gå direkt till innehåll
V/S [versus] uppträder på Dansmuseet i december. Foto: Mini Gemoll
V/S [versus] uppträder på Dansmuseet i december. Foto: Mini Gemoll

Pressmeddelande -

V/S [versus] tänjer på gränserna / Katariinas dröm blev ny föreställning

Balettdansösen Katariina Edling har dansat sedan hon var 3 år gammal. När hon för några år sedan följde en av sina gamla drömmar skapades ett helt nytt samarbete som blandar “finkultur” med “populärkultur”.

I över tjugo år har Katariina Edling arbetat som professionell balettdansös, hon beskriver det som att “dans är en livslång kärlek som aldrig avtar, men som förändras under årens gång.”

– Den har sina “ups and downs” men den slocknar aldrig. Jag fick en nytändning när jag för några år sedan började ta lektioner i ballroom, en gammal dröm som jag har haft sedan jag var barn, berättar Katariina Edling.

Det tog inte många lektioner innan diskussionerna om att blanda balett med ballrom tog fart mellan Katariina och hennes partner, hovdansaren Jan-Erik Wikström. Det hela ledde till ett samarbete med två professionella dansare från Let´s Dance: Tobias Wallin och Helena Fransson.

– Att blanda balett med ballroom, “finkultur” med “populärkultur”, att tänja på gränserna, att ta kultur till människorna och inte tvärtom, att skapa tillfällen att se dans på helt nya ställen ... ja, det är vad som får oss att göra det här, säger Katariina.

V/S [versus] började som ett experiment och tillsammans med Scenkonst Sörmland producerades en 15-minuter lång pop up-föreställning. Den dök upp oannonserad på olika dansbanor i Sörmland 2017 och våren 2018 ringlade kön lång till Dansmuseet när V/S [versus] dansade på Stockholms Kulturnatt. Många fick vända i dörren för att platserna tog slut, men nu finns chansen att se föreställningen som gått från en kvart till en föreställning om tre akter. 

– Att jobba tillsammans med dansare från en annan danstradition är oerhört roligt och utvecklande. Vi har helt olika sätt att tänka, träna och skapa, men vi trivs bra ihop och jag tror att det speglas i föreställningen också.

Premiär i december
I december är det äntligen dags! Den 5 december är det premiär av V/S [versus] goes Dansmuseet och förutom själva dansen så varvas de tre akterna med en trerättesmiddag från Bistro Rolf de Maré. Och den som vill se föreställningen får skynda sig att boka biljetter – till två av kvällarna finns bara enstaka biljetter kvar. 

Utöver middagsföreställningen visas V/S [versus] goes Dansmuseet även som en After Work-version om två akter. Men oavsett föreställningens längd kvarstår kärnan i dansen:

– Publiken får följa med i vår fantasi och vår värld, i mötet mellan dansare och dansstilar. Men även i möten mellan människorna bakom sina dansroller, säger Katariina Edling.

V/S [versus] goes Dansmuseet pågår på Dansmuseet 5–9 december 2018. Biljetter kan köpas på Kulturbiljetter.se eller i Dansmuseets butik.
Pris: middagsföreställning 931 kronor, After Work-föreställning 306 kronor.
Adress: Drottninggatan 17.

Ämnen

Kategorier

Regioner


Välkommen till ett museum som knappast har sin motsvarighet på något annat håll i världen. Dansmuseet i Stockholm är ett museum som rymmer så mycket mer än namnet säger. Det är ett museum för dans, teater, foto och bildkonst, ett mångkulturellt museum med rika samlingar från Asien och Afrika. Det är en kulturell mötesplats mitt i hjärtat av Stockholm som bjuder på en rik programverksamhet med föreställningar, kroki med modell i rörelse, filmserier om dans nonstop och som vissa söndagar varje vår och höst inbjuder dig till att komma och ta ditt första danssteg, det kan vara tango eller West Coast Swing eller andra populära danser. Detta och mycket mer – som populära Bistro Rolf de Maré – ryms inom de vackra lokalerna på Drottninggatan 17.

Presskontakt

Erik Mattsson

Presskontakt Museichef (tf) / Intendent 073 642 2196