Nyhet -
15 år och ensam i Paris.
15 år och ensam i Paris.
De yngsta dansarna i Svenska Baletten var endast 15 år. Föräldrarna hade givit sitt samtycke till att de begav sig iväg på Parisäventyr trots att de aldrig hade varit utomlands tidigare. Lönen var hög - de tjänade mer än sina mammor och pappor. De kom till en världsstad i hemstickade strumpor och utan kunskaper i franska.
Hur gick det för dem? Hur blev livet blev i kompaniet? Var de ensamma eller rådde det en stor gemenskap? Ord från dansarna är "Det var ett stort äventyr" och "Det var som en cirkus". Men vad mindes de starkast – och vad vägrade de att berätta om?
Erik Mattsson, intendent på Dansmuseet, visar arkivmaterial, spelar upp kassettband och berättar om de unga dansarnas upplevelser. I Dansmuseets arkiv finns dagböcker, privata fotografier och intervjuer bevarade.
Det är i år 100 år sedan den allmänna rösträtten infördes i Sverige och det är 101 år sedan Svenska Baletten hade premiär på Théâtre des Champs Elysées i Paris. Temat för Arkivens dag är ”Röster i arkiven”. På Dansmuseet tar vi tillfället i akt att fördjupa oss i de unga dansares liv och vi ställer oss frågan: Kunde kompaniets unga dansare göra sina röster hörda?
Rolf de Maré bevarade kompaniets arkiv vilket utgör grunden till Dansmuseet. I handlingarna kan vi läsa om livet och vardagen bakom den framgångsrika truppen och få en glimt av 1920-talet. Det var en positiv tid ur många aspekter. Första världskriget var över och en framtistro med stora möjligheter rådde inom många områden. I Sverige infördes allmän rösträtt 1921 och när även kvinnor fick rösträtt kunde landet räknas som en demokrati. Kan man utläsa spår av denna nyordning i Svenska Balettens arkiv?
Arkivens dag har fri entré.
Röster i arkiven är en specialvisning av arkivmaterial som endast genomförs vid två tillfällen:
Lördagen den 13 november Kl. 11:00-12:00 och 13:00-14:00
Press ombeds reservera biljett i entrékassan.