Gå direkt till innehåll
#tystdansa överlämnar 100 berättelser kopplade till #metoo. Bildkälla: #tystdansa
#tystdansa överlämnar 100 berättelser kopplade till #metoo. Bildkälla: #tystdansa

Pressmeddelande -

100 berättelser från #tystdansa bevaras för framtiden

“... som forskningsmaterial eller bara för att inte glömma.”

Dansarnas upprop inom #metoo-rörelsen lämnar över 100 berättelser knutna till #tystdansa till Dansmuseet torsdag 4 oktober.

#metoo-rörelsen uppstod hösten 2017 där personer inom flera olika yrkeskategorier berättade om sexuella ofredanden och/eller sexuella övergrepp. Dansarnas upprop #tystdansa lämnar nu över 100 berättelser på ämnet till Dansmuseets arkiv och samlingar.
– Detta sker i ett aktivt val att föreviga och samla det som hänt för alla att kunna ta del av, använda som forskningsmaterial eller bara för att inte glömma, menar en representant för #tystdansa.

I samband med överlämnandet av berättelserna ordnas ett samtal med #tystdansa om uppropet och vad som hänt sedan hösten 2017 och hur #tystdansa mår nu och vad som behöver göras nu. Alla är välkomna till samtalet och får ställa frågor till de tre representanter från #tystdansa som medverkar. 

Dansmuseets arkivarie Eliza Carlsson kommer att göra dessa 100 (anonymiserade) berättelser tillgängliga och sökbara för forskare och intresserad allmänhet.

– Dansmuseet tar tillvara på de här berättelserna som kan vara värdefulla för forskningen nu och i framtiden, säger Eliza.

När: 4 oktober 2018 klockan 18–19. Samtalet börjar klockan 18, men dörrarna öppnas 17.30 och publiken kan köpa dryck och tilltugg i Bistro Rolf de Maré att ta med in till samtalet.
Fri entré
Adress: Drottninggatan 17.


Dansmuseets bibliotek, videotek och arkiv utgör tillsammans Rolf de Maré Study Center. Study Center är öppet måndag – fredag för forskare, studenter och allmänhet men kan endast besökas efter överenskommelse. Här kan du läsa mer om hur du bokar tid i Study Center.

Ämnen

Kategorier

Regioner


Välkommen till ett museum som knappast har sin motsvarighet på något annat håll i världen. Dansmuseet i Stockholm är ett museum som rymmer så mycket mer än namnet säger. Det är ett museum för dans, teater, foto och bildkonst, ett mångkulturellt museum med rika samlingar från Asien och Afrika. Det är en kulturell mötesplats mitt i hjärtat av Stockholm som bjuder på en rik programverksamhet med föreställningar, kroki med modell i rörelse, filmserier om dans nonstop och som vissa söndagar varje vår och höst inbjuder dig till att komma och ta ditt första danssteg, det kan vara tango eller West Coast Swing eller andra populära danser. Detta och mycket mer – som populära Bistro Rolf de Maré – ryms inom de vackra lokalerna på Drottninggatan 17.

Kontakter

Hans Öjmyr

Presskontakt Museichef 08-510 444 10