Pressmeddelande -
Badflickan från Trouville
Kostymen var kraftigt vadderad för att framhäva de kvinnliga formerna. Rollen dansades av Carina Ari som var en av stjärnorna i Svenska Baletten. Vid ett tillfälle var Carina sjuk och Jean Börlin, som hade samma längd kunde enkelt hoppa in i kostymen och dansa hennes roll. Bröllopet på Eiffeltornet hade premiär på sommaren 1921. Det var för ganska exakt 100 år sedan då spanska sjukan var över och Svenska Baletten kunde turnera för fullt. Idag är coronapandemin inte riktigt över och det är fortfarande komplicerat att resa både för artister och publik.
Istället för att resa på riktigt vill vi göra er uppmärksamma på möjligheten att göra en resa i fantasin. På Dansmuseet är ett besök i utställningarna som en resa utan besvärliga karantäner och utan coronapass. Hos oss kan man resa jorden runt med Rolf de Maré eller följa Carina Ari från Smala Gränd i Stockholm till Buenos Aires. Vi kan också hänga med Svenska Baletten till Paris och på turnéer till 146 städer. Deras tillvaro blev ett modigt äventyr fyllt av kärlek och stora drömmar. De var unga och nyfikna med blick för framtiden. De vågade lämna ett gammalmodigt Stockholm för ett modernt Paris och fick några mycket intensiva år mellan 1920-1925.
I utställningarna finns mängder med saker att titta på för alla olika smakriktningar. Här visas fotografier från alla resor, kostym-och dekorskisser, kostymer och bevarade filmer.
Till Bröllopet på Eiffeltornet finns flera olika kostymskisser utställda som ger tips om hur man förutom Badflicka kan klä sig till Direktör eller till Struts. Här kan man få sig flera goda skratt och det är enkelt att låta fantasin rusa iväg och drömma sig ut i stora världen.
Museet är öppet tisdag-söndag kl 11 - 17.
Biljetter köps i entrén eller i förväg på https://billetto.se/e/om-ni-in...
Ämnen
Regioner
Välkommen till ett museum med utställningar, roliga föremål och spännande berättelser. "Om ni inte gillar det kan ni dra åt helvete" är jubileumsutställningen om Svenska Baletten i Paris 1920-1925. Den ger en inblick i livet på och bakom scenen och i ett turnerande danskompanis äventyr. Här finns också en utställning med Dansmuseets pärlor, som innehåller high-ligths ur samlingarna och Carina Ari - från Smala Gränd till Buenos Aires, som belyser en av stjärnorna i Svenska Baletten. I museet finns dessutom butik och Bistro Rolf de Maré som serverar en av Carina Aris favoriträtter - kåldolmar och champagne.