Gå direkt till innehåll
En TUFF TUFF resa – ny familjeutställning om livet på turné för hundra år sedan!

Pressmeddelande -

En TUFF TUFF resa – ny familjeutställning om livet på turné för hundra år sedan!

Upp på scenen och ut i världen! Välkommen till En TUFF TUFF resa, Dansmuseets nya familjeutställning! På ett lekfullt sätt berättar utställningen om livet på turné och bakom scenen för hundra år sedan. Hur glatt var egentligen det glada 1920-talet? Hur såg vardagen ut för dansare ute på turné? Välkommen till en värld där det stora har blivit litet och det lilla har blivit stort!

Utställningen vänder sig både till barn och vuxna. Det äventyrliga livet på turné gestaltas i utställningen med hjälp av brädspel, utklädningskläder, en uppbyggd tågkupé och en 15 meter lång miniatyrtågbana. Utställningen har ett dubbelt tilltal, både till barn och vuxna, och uppmuntrar med sin analogt interaktiva form till gemensam lek såväl som lustfyllt utforskande. Utställningen berättar om dansarlivets alla sidor - glädje och kamratskap, makt, röst och död.

Utställningen handlar om de okända dansarnas liv i det välkända kompaniet Svenska Baletten (Ballets Suédois). I historieskrivningen är det främst de manliga bildkonstnärer som kompaniet samarbetade med som har lyfts fram (Fernand Léger, Nils Dardel, Francis Picabia m fl). Nu vill vi i stället berätta om det vardagliga slit som låg bakom de avantgardistiska scenkonstföreställningarna.

Balettdansare, ett arbetaryrke
Kompaniets unga kvinnliga dansare kom från arbetarklassen. Men när de hade skrivit på kontrakt med Svenska Baletten tjänade de i ett slag mer än sina pappor. Åren med Svenska Baletten var deras livs äventyr, men ett äventyr med en tuff baksida. En av dansarna dog bara 20 år gammal och i dödsannonsen förklarades dödsfallet med kompaniets ständiga turnerande. Utställningen berör också frågor om makt och röst. De unga kvinnorna hade en stark tilltro till sin egen plats i det offentliga samtalet, detta trots att kvinnor ännu inte hade fått rösta i val. Vilka var dessa unga människor som satte modernismen i rörelse? Hur var det att som 15-åring lämna Stockholm och ge sig ut i världen?

Dagböcker ger nya perspektiv
Ett nyupptäckt källmaterial har möjliggjort utställningen, nämligen två dagböcker som dansaren Margit Wåhlander skrev när hon var på turné med Svenska Baletten 1921–1923. Hösten 2020 skänktes dagböckerna och ett fotoalbum till Dansmuseet av Margits efterlevande. Det helt unika materialet gör det möjligt att berätta en ny del av historien, den okända berättelsen om Svenska Balettens riktiga kroppsarbetare. Dagböckerna var ett sätt för Margit att dokumentera sitt liv. De blev också en kanal för frustration över kompaniets ledare. Hon fångar dessutom några av tidens stora händelser när hon berättar om fascistbaler i Italien, den förödande inflationen i Tyskland och hotet om tuberkulos. Men framför allt rymmer dagböckerna glädje, längtan och vänskap.

Lilla Klubben
Under våren arrangeras Dansmuseets samtalsserie Lilla Klubben på tema turnerande, i dåtid, nutid och framtid. Lilla Klubben äger rum en gång i månaden, alltid på en torsdag kl 18. Vårens program:

  • 23 feb, Från Brazil Jack till Kungliga Baletten – hundra år i rampljuset med artistfamiljen Rhodin, en släktkrönika av Toni Rhodin
  • 16 mars, Hållbart turnerande, ett panelsamtal om turnerande, kulturutbyte och klimatfrågor
  • 20 april, I ständig rörelse, ett samtal med Ana Laguna och Mats Ek
  • 11 maj, På tå över världen, ett samtal med Anneli Alhanko

Pressvisning & öppningskalas
Välkommen på pressfrukost fredag 10 februari kl 9, förbokning obligatorisk. Du kan också boka en pressvisning på lördag 11 februari under utställningens öppningskalas, 11-17. Dansmuseet kan även förmedla kontakt till en av dansarnas döttrar, som gärna berättar mer om mammans upplevelser i Svenska Baletten. Maila erik.mattsson@dansmuseet.se för att boka en plats eller om du har några frågor!

Utställningen har producerats av Dansmuseet. Tack till AGoodID för hjälp med grafiska komponenter och MTAB för snickeriassistans. Tack till Kungliga Patriotiska Sällskapet för ekonomiskt stöd.

*** DANSMUSEET 70 ÅR. 1953-2023. ***

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Välkommen till ett museum med utställningar, roliga föremål och spännande berättelser. Dansmuseet ligger i hjärtat av Stockholm, på Drottninggatan 17 mitt emellan Sergels Torg och Gamla Stan. Museet har en butik med presenter för stora och små och Bistro Rolf de Maré som serverar fransk och svensk mat.

Kontakter

Hans Öjmyr

Presskontakt Museichef 08-510 444 10