Gå direkt till innehåll
Docka föreställande Fröken Blåregn, ur ett nummer i Kabuki-teater. Inhandlad av Rolf de Maré i Japan 1938. Foto: Linn Cederborg, Dansmuseet
Docka föreställande Fröken Blåregn, ur ett nummer i Kabuki-teater. Inhandlad av Rolf de Maré i Japan 1938. Foto: Linn Cederborg, Dansmuseet

Pressmeddelande -

Gastar, Generaler och Gudinnor

Kabuki, nō eller jingju? Masker, dockor och skuggspelsfigurer från Japan och Kina visas i Dansmuseets utställning Gastar, Generaler och Gudinnor. 17 februari 2019 – 31 augusti 2019.

I utställningen ingår 100 high-lights ur Dansmuseets samlingar. Här finns modeller, dockor, kostymer, masker och konst som museets grundare Rolf de Maré (1888–1964) samlade på sig under sina resor i Asien. Under hela sitt liv genomförde han studieresor och forskningsresor. Några få av föremålen i utställningen har förvärvats senare.

– En helt ny värld av dans och teater öppnar sig via föremålen som är i världsklass. Tack vare modeller förstår vi hur scenerna i både nō och kabuki fungerar. Genom kostymer får teaterformerna jingju och yueju en förklaring. Här väcks vår nyfikenhet på urgamla traditioner som levt vidare i århundraden, säger Eva-Sofi Ernstell, museichef.

I utställningen finns bland annat modeller av kabuki- och nō-teater från Japan och en stavdocksteater från Kina. Kostymer från tibetansk chamdans och praktfulla kostymer översållade med broderier och dekor i utsökt skrädderi från jingju, så kallad Pekingopera. Olika dans- och teaterformer från folklig dans till dans i kejserliga palats beskrivs i både text och film.

Gastar, Generaler och Gudinnor öppnade på Dansmuseet den 17 februari och pågår till den 31 augusti 2019. Entré 120 kronor, fri entré t.o.m. 18 år, pensionär/student 80 kronor. Guidad visning varje söndag kl. 13.00. Adress: Drottninggatan 17. Utställningen är producerad av Dansmuseet i samarbete med Karl-Gustav Jönsson, Christina Nygren, Christina Tengnér och Constance af Trolle.

Varmt välkommen till Dansmuseet!

För mer information och intervjuer kontakta:
Linn Cederborg, kommunikatör Dansmuseet
linn.cederborg@dansmuseet.se
08-441 76 53

Eva-Sofi Ernstell, museichef Dansmuseet
eva-sofi.ernstell@dansmuseet.se
08-441 76 56

Ämnen

Kategorier

Regioner


Välkommen till ett museum som knappast har sin motsvarighet på något annat håll i världen. Dansmuseet i Stockholm är ett museum som rymmer så mycket mer än namnet säger. Det är ett museum för dans, teater, foto och bildkonst, ett mångkulturellt museum med rika samlingar från Asien och Afrika. Det är en kulturell mötesplats mitt i hjärtat av Stockholm som bjuder på en rik programverksamhet med föreställningar, kroki med modell i rörelse, filmserier om dans nonstop och som vissa söndagar varje vår och höst inbjuder dig till att komma och ta ditt första danssteg, det kan vara tango eller West Coast Swing eller andra populära danser. Detta och mycket mer – som populära Bistro Rolf de Maré – ryms inom de vackra lokalerna på Drottninggatan 17.

Kontakter

Hans Öjmyr

Presskontakt Museichef 08-510 444 10

Relaterade event