Gå direkt till innehåll
​Dansaren och koreografen Helena Franzén djupdyker i det solistiska arbetet med nya verket Extended
​Dansaren och koreografen Helena Franzén djupdyker i det solistiska arbetet med nya verket Extended

Pressmeddelande -

Helena Franzén dansar minnen från då och nu

Dansaren och koreografen Helena Franzén djupdyker i det solistiska arbetet med nya verket Extended. Denna gång är det hon själv som dansar, ”det är nu eller aldrig…” som hon själv uttrycker det. Hon fortsätter sitt utforskande kring idéer som rör tid, sinnesförnimmelser och det mänskliga minnet. Verket spelas på Dansmuseet i Stockholm 7–9 mars.

Helena Franzén är en av Sveriges främsta koreografer och dansare inom den samtida dansen. Hon har varit verksam i snart 30 år och koreograferat över 80 verk. Extended är hennes nya solo där minnen från dåtid och nutid blandas samman och omtolkas. Rörelsefragment dyker upp och gör sig påminda, spår som kommit på avvägar tar plats på nytt och skapar nya fysiska sensationer. Även musiken har en tillbakablickande ingång. Remixar och covers uppstår genom kompositören Jukka Rintamäkis olika syntar, tramporgel och cello. Tillsammans med Håkan Jelks projektioner och Rintamäkis melankoliska ljudlandskap, skapas olika meditativa tillstånd, där människa, koreografi och natur existerar på samma villkor.

Jag har en tilltro till rörelsen och musikaliteten. Jag berättar genom min kropp – det släpper jag aldrig, säger Helena Franzén.

Solot Extended består av ett rum i rummet, en mobilscen konstruerad som en tresidig box av trä, där Helena dansar inramad av projektioner på utsatta, karga landskap – fragment från Franzéns och Jelks resor till Island och Färöarna. Här samspelar teknikens artificiella värld med den mänskliga kroppen och det som hör naturen till. Verket ger betraktaren möjlighet att närma sig dansen, vässa sina sinnen och fysiskt uppleva de olika delikata skiften och stämningar som byggs upp av musik och bild. Det är en hyllning till kroppens egen intelligens, ett erbjudande om en mental hållplats långt från allt brus.

Koreografi och dans: Helena Franzén
Musik: Jukka Rintamäki
Kostym: Helena Franzén/ Skrädderikompaniet LiLaRo
Scenografi: Håkan Jelk
Projektioner och foto: Håkan Jelk
Ljus: Magnus Petterson

Speldagar på Dansmuseet
Onsdag 7 mars kl. 19.00
Torsdag 8 mars kl. 19.00
Fredag 9 mars kl. 19.00

För pressbiljett till Extended kontakta Linnéa Isaksson, kommunikatör Dansmuseet:
marknad@dansmuseet.se / 08-441 76 53. Pressbilder för Extended finns här.

Biljetter: kulturbiljetter.se / 08-441 76 51

Extended är den andra delen i en triptyk som avslutas med verket Trace Element för fyra dansare och spelas på Dansens Hus i november 2018. What’s left behind (2017) som sattes upp på Norrlandsoperan var den första.

Ämnen

Regioner


Välkommen till ett museum som knappast har sin motsvarighet på något annat håll i världen. Dansmuseet i Stockholm är ett museum som rymmer så mycket mer än namnet säger. Det är ett museum för dans, teater, foto och bildkonst, ett mångkulturellt museum med rika samlingar från Asien och Afrika. Det är en kulturell mötesplats mitt i hjärtat av Stockholm som bjuder på en rik programverksamhet med lunchdans, konserter, kroki med modell i rörelse, filmserier om dans nonstop och som vissa lördagar varje vår och höst inbjuder Dig till att komma och ta Ditt första danssteg, det kan vara tango eller salsa eller andra populära danser. Detta och mycket mer – som ett populärt café – ryms inom de vackra lokalerna vid Gustav Adolfs torg.

Kontakter

Hans Öjmyr

Presskontakt Museichef 08-510 444 10