Pressmeddelande -
Legendarer på Dansmuseet
Dansmuseet gästas i höst av två legendarer: Conny Borg och Cristina Caprioli. Under två samtalskvällar djupdyker vi i frågor om dans, historia och minne. Det handlar om den allmänna historien och den personliga, om kollektivt minne och om kroppsligt minne, om att göra historia, att använda historia och att bli historia.
Conny Borg & Fröken Julie, 21 september kl 18
En kväll med Conny Borg om Fröken Julie – filmvisning och samtal. För sin prestation i Fröken Julie kallades Conny för ”sexig premiärdansör” i Expressen 1966. Nu återvänder vi till Birgit Cullbergs klassiska verk tillsammans med Conny och får höra anekdoter från inspelningen och andra minnen från Connys långa karriär. Birgit Cullbergs Fröken Julie kan nog kallas svensk baletts mest kända verk – den erotiskt laddade maktkampen mellan Jean och Julie har sedan premiären 1950 dansats över hela världen. Vi ser den i en TV-inspelning från 1964, där Conny dansar med Viveka Ljung som Julie. Efter filmen blir det samtal och möjlighet att ställa frågor.
Conny Borg, född 1938, premiärdansör, koreograf, regissör, lärare och balettchef i Göteborg och Malmö – och mycket, mycket annat.
Att dansa sin egen historia - Cristina Caprioli, 19 oktober kl 18
Vad innebär det egentligen att göra en retrospektiv som danskonstnär? Det var precis vad Cristina Caprioli gjorde i Berlin 2022. Det är en sak för en visuell konstnär att ställa ut verk från hela sitt liv, men det blir något annat när det är fråga om levande dans. Med detta som utgångspunkt berättar Caprioli om sitt arbete, sitt liv och sina verk. Välkommen till en kväll med en av Sveriges stora koreografer!
Cristina Caprioli är en dansare och koreograf baserad i Stockholm. I mitten av 1990-talet grundade hon den ideella föreningen ccap, som producerar scenföreställningar, installationer, filmer, med mera. Capriolis koreografi kännetecknas av precision, komplexitet och fysisk högteknologi blandat med en subtil humor. Hösten 2021 tilldelades hon den kungliga medaljen Illis quorum meruere labores ”för hennes omfattande och betydelsefulla arbete som dansare och koreograf samt framstående insatser inom såväl det svenska som det internationella dansområdet.” 2022 visades hennes retrospektiv Once Over Time på Tanz im August i Berlin.
Ämnen
Regioner
Välkommen till ett museum med utställningar, roliga föremål och spännande berättelser. Dansmuseet ligger i hjärtat av Stockholm, på Drottninggatan 17 mitt emellan Sergels Torg och Gamla Stan. Museets fokus är 1920-talets Paris och danskompaniet Svenska Baletten. Två specialutställningar belyser Svenska Baletten ur olika perspektiv. En handlar om deras reklamstrategier och visar exempel på affischer som tapetserade husfasader i de städer de uppträdde i. Den andra ger en inblick i livet på och bakom scenen och i ett turnerande danskompanis äventyr. Här finns också en utställning med Dansmuseets pärlor, som innehåller high-lights ur samlingarna med både föremål från Rolf de Marés många resor jorden runt samt nyförvärv från modern danshistoria. Museet har också en butik med presenter för stora och små och Bistro Rolf de Maré som serverar fransk och svensk mat.