Gå direkt till innehåll
Foto: Johannes Hjorth
Foto: Johannes Hjorth

Pressmeddelande -

Museernas nya finansieringsbehov: Dansmuseet stärker sin kompetens inom finans och förvaltning

Dansmuseet i Stockholm står inför stora förändringar. Inför detta arbete har styrelsen utökats med nya ledamöter för att stärka sin kompetens inom finans och förvaltning.

Dansmuseet är en stiftelse med en styrelseordförande utnämnd av regeringen. Museet arbetar med en vision om ett museum som utgår både från de historiska samlingarna och besökarnas egna upplevelser och glädje. Ett större fokus kommer att läggas på dans, rörelse och endorfiner, allt under devisen ”Alla får dansa”. Samtidigt planerar Dansmuseet att lämna sina lokaler i centrala Stockholm och söka sig till Slakthusområdet, som inom några år blir ett sjudande kulturnav i staden.

Många museer och kulturinstitutioner har det ekonomiskt svårt idag och Dansmuseet är inget undantag. För att möta framtiden och rädda vårt gemensamma kulturarv behövs kompletterande privat finansiering. Styrelsen och museichefen har i uppdrag att genomföra detta arbete. Nu finns kompetensen.

De nya ledamöterna är:

Anita Johansson, Kyrkholmen konsult AB, med bakgrund som överdirektör, styrelseledamot, affärsområdeschef, myndighetschef och olika positioner i regeringskansliet.

Eric Sjöström, ERDA konsult AB, med bakgrund som chef för Kulturhuset, styrelseledamot och ett flertal utredningar.

Christian Granquist, Lancelot Asset Management AB, med bakgrund inom kapitalförvaltning.

Claes Hemberg, oberoende ekonom, kommentator, rådgivare och författare, med bakgrund inom journalistik, opinionsbildning och förvaltning. Har verkat i flera ideella stiftelser.

Sedan tidigare ingår i styrelsen:

Sergei Muchin, ordförande, tidigare bland annat chef för Jönköpings läns museum och programchef på SVT, nöje/fakta/kultur.

Lena Hammergren, professor emerita i teatervetenskap vid Stockholms universitet.

Anders Wiklund, professor emeritus, Högskolan för scen och musik, Göteborgs universitet.

Hans Lindholm Öjmyr, chef Dansmuseet

Ämnen

Kategorier

Regioner


Välkommen till ett museum med utställningar, roliga föremål och spännande berättelser. Dansmuseet ligger i hjärtat av Stockholm, på Drottninggatan 17 mitt emellan Sergels Torg och Gamla Stan. Museets fokus är 1920-talets Paris och danskompaniet Svenska Baletten. Två specialutställningar belyser Svenska Baletten ur olika perspektiv. En handlar om deras reklamstrategier och visar exempel på affischer som tapetserade husfasader i de städer de uppträdde i. Den andra ger en inblick i livet på och bakom scenen och i ett turnerande danskompanis äventyr. Här finns också en utställning med Dansmuseets pärlor, som innehåller high-lights ur samlingarna med både föremål från Rolf de Marés många resor jorden runt samt nyförvärv från modern danshistoria. Museet har också en butik med presenter för stora och små och Bistro Rolf de Maré som serverar fransk och svensk mat.

Kontakter

Hans Öjmyr

Presskontakt Museichef 08-510 444 10

Relaterat innehåll

En thailändsk dansmask ur Dansmuseets samlingar. Foto: Johannes Hjorth

Dansmuseet tvingas stänga

Dansmuseets ekonomiska situation är nu så pressad att museet måste stänga. Det går inte längre att bedriva museiverksamhet under rådande omständigheter. ”Dansmuseet stänger för besökare den 6 januari 2025 och lämnar Drottninggatan i Stockholm. Vi söker nu finna nya, mer ändamålsenliga och ekonomiskt försvarbara lokaler, kanske utanför tullarna”, säger Hans Öjmyr, chef Dansmuseet.