Gå direkt till innehåll
Alla besökare måste köpa sin biljett i förväg. Biljetter finns på museets hemsida.
Alla besökare måste köpa sin biljett i förväg. Biljetter finns på museets hemsida.

Pressmeddelande -

Nu förlängs Svenska Baletten-utställningen! Se originalkostymerna från Bibliothèque nationale de France

Dansmuseet har lånat in samtliga bevarade originalkostymer från Bibliothèque nationale de France, BnF, i Paris till jubileumsutställningen ”Om ni inte gillar det kan ni dra åt helvete” – Ballets Suédois 1920–1925. Utställningen förlängs och därmed kan besökare se Svenska Baletten-kostymerna till och med 15 maj i år.

Bland kostymerna från BnF finns en kubistisk kostym designad av Fernand Léger. Kostymen togs fram till Jean Börlin i rollen som Poeten eller Galningen i uppsättningen Skating Rink från 1922. Även kostymer till Fågelhandlaren, designade av Hélène Perdriat, med Svenska Baletten finns representerade. Totalt visas 15 kostymer i en specialbyggd kostymmonter i museets bankhall.

– Att se kostymerna i naturlig storlek är extra roligt eftersom vi har skisser till dem i våra samlingar. Men de små skisserna är ofta just skissartade och ger inte riktigt rättvisa åt den härliga färgprakten i de välbevarade plaggen. Dessutom avslöjar de hur dansaren kan ha rört sig som till exempel kostymen från Skating Rink med inbyggda pinnar vilket måste ha skapat ett kantigt och stelt rörelsemönster, säger Eva-Sofi Ernstell, museichef på Dansmuseet i Stockholm.

Alla besökare måste förköpa sin biljett
För närvarande har Dansmuseet begränsade öppettider och alla besökare måste köpa sin biljett i förväg. Biljetter finns på museets hemsida. Dansmuseet ger pengarna i retur om museet skulle tvingas stänga.

Utställningen ”Om ni inte gillar det kan ni dra åt helvete” – Ballets Suédois 1920–1925 öppnade den 25 oktober 2020, på hundraårsdagen av Svenska Balettens premiär i Paris.

Ämnen

Kategorier

Regioner


Välkommen till ett museum som knappast har sin motsvarighet på något annat håll i världen. Dansmuseet i Stockholm är ett museum som rymmer så mycket mer än namnet säger. Det är ett museum för dans, teater, foto och bildkonst, ett mångkulturellt museum med rika samlingar från Asien och Afrika. Det är en kulturell mötesplats mitt i hjärtat av Stockholm. Detta och mycket mer – som populära Bistro Rolf de Maré – ryms inom de vackra lokalerna på Drottninggatan 17.

Presskontakt

Erik Mattsson

Presskontakt Museichef (tf) / Intendent 073 642 2196