Gå direkt till innehåll
OM DU INTE GILLAR REKLAM KAN DU DRA ÅT HELVETE är utställning full av färg, form och rörelse.
OM DU INTE GILLAR REKLAM KAN DU DRA ÅT HELVETE är utställning full av färg, form och rörelse.

Pressmeddelande -

OM DU INTE GILLAR REKLAM KAN DU DRA ÅT HELVETE - ny utställning på Dansmuseet

Den 15 februari - 28 augusti visar Dansmuseet delar av Svenska Balettens historiska reklamarkiv i utställningen OM DU INTE GILLAR REKLAM KAN DU DRA ÅT HELVETE. Med banbrytande och offensiva kommunikationsstrategier gjorde grundaren Rolf de Maré Svenska Baletten världsberömd. I utställningen analyseras reklamen utifrån ett nutida kommunikationsperspektiv.

Svenska Baletten, Les Ballets Suédois, var något så unikt som ett svenskt balettkompani verksamt i Paris 1920-1925. De hann framföra sina baletter nästan 2 800 gånger i 146 städer i 14 länder. De dansade modernt och levde modernt men framför allt kommunicerade de modernt. Som varumärkesbygge är Svenska Baletten ett skolboksexempel på nutida marknadsföringsteori, långt före sin tid. I utställningen går det att ta del av hur Rolf de Maré tidigt skapade stor redaktionell uppmärksamhet, hur kända personer blev Svenska Balettens budbärare och hur uppseendeväckande affischering användes för att sprida Svenska Balettens budskap.

När vi bekantade oss med Svenska Balettens historiska material hittade vi jättemånga likheter med våra egna sätt att se på reklam och kommunikation idag. Men de hade inte orden för det, säger Sofie Hederstierna, kreatör på Futurniture. Att Svenska Baletten jobbade med influencers för 100 år sen är ju till exempel superkul.

Rolf de Maré och hans partner dansaren Jean Börlin var proffsminglare och skickliga på att sprida ryktet om sin balett. Till det bidrog skandalvärdet i föreställningarnas teman men också kompanimedlemmarnas privatliv. Kärleksrelationen mellan Rolf och Jean blev snabbt föremål för skandalpressens intresse och påhopp.

- Svenska Baletten blev väldigt omskrivna över hela Europa. Men det krävdes mycket marknadsföring och den har vi inte uppmärksammat tidigare, säger Erik Mattsson, intendent på Dansmuseet.

Rolf de Maré betalade jättelika summor ur egen ficka för reklam och marknadsföring. Precis som Svenska Balettens avantgardistiska föreställningar var också reklamen full av färg, form och rörelse. Affischer, flygblad och programtidningar ritades av nu världsberömda konstnärer som Francis Picabia, Giorgio de Chirico, Marie Vassilieff, Tsuguharu Foujita, Fernand Léger och många fler. Utställningen handlar om Svenska Balettens kommunikation och hur samma slags strategier används idag. De provocerade för att få uppmärksamhet och använde alla tillgängliga konstnärliga medel för att nå ut. Svenska Baletten var lika moderna i sin kommunikation som i sina balettföreställningar och arbetade aktivt med påverkare och ambassadörer för sin sak. Dåtidens premiärlejon som skvallrade på Paris kaféer kan jämföras med vår tids influencers i sociala medier.

Vi vill lyfta fram Svenska Balettens okonventionella attityd till design och reklam samtidigt som de inte tvekade att använda marknadsföringens alla olika metoder, säger Felix Bodin, art director på Futurniture. 

Utställningen pågår 15 februari - 28 augusti 2022.

15 februari - 18 februari håller museet extra öppet för journalister och media som är välkomna att delta på en pressfrukost mellan kl 9:00 och 11:00. Boka pressbiljett
här eller beställ en helt egen pressvisning med intendent Erik Mattsson från Dansmuseet och en ciceron från Futurnitures kreativa arbetsgrupp. Boka egen visning genom att maila till info@dansmuseet.se (endast journalister och media). 

Utställningen OM DU INTE GILLAR REKLAM KAN DU DRA ÅT HELVETE har tagits fram i samarbete med kommunikationsbyrån Futurniture som har lång erfarenhet av reklam, design och kommunikation inom bland annat kultursektorn. Utställningstiteln anspelar på ett citat av konstnären Francis Picabia till scenografin för baletten Relâche från 1924, “Om ni inte gillar det kan ni dra åt helvete” vilket också är titeln på jubileumsutställningen om Svenska Baletten som pågår på bottenplanet i Dansmuseet.

Läs mer om utställningen samt information om entrépriser och öppettider, se dansmuseet.se.
Här kan du köpa biljetter till utställningen. 
För ytterligare pressbilder från utställningen, vänligen kontakta jonatan@futurniture.se



Ämnen

Kategorier

Regioner


Välkommen till ett museum med utställningar, roliga föremål och spännande berättelser. Dansmuseet ligger i hjärtat av Stockholm, på Drottninggatan 17 mitt emellan Sergels Torg och Gamla Stan. Museets fokus är 1920-talets Paris och danskompaniet Svenska Baletten. Två specialutställningar belyser Svenska Baletten ur olika perspektiv. En handlar om deras reklamstrategier och visar exempel på affischer som tapetserade husfasader i de städer de uppträdde i. Den andra ger en inblick i livet på och bakom scenen och i ett turnerande danskompanis äventyr. Här finns också en utställning med Dansmuseets pärlor, som innehåller high-lights ur samlingarna med både föremål från Rolf de Marés många resor jorden runt samt nyförvärv från modern danshistoria. Museet har också en butik med presenter för stora och små och Bistro Rolf de Maré som serverar fransk och svensk mat.

Kontakter

Erik Mattsson

Biträdande museichef och intendent 073 642 21 96