Gå direkt till innehåll
En utställning på liv och död. Det blir Dansmuseets sista utställning på Drottninggatan.
En utställning på liv och död. Det blir Dansmuseets sista utställning på Drottninggatan.

Pressmeddelande -

Sista dansen - Dansmuseets sista utställning på Drottninggatan

Den 12 oktober öppnar ”Sista dansen – en utställning på liv och död”. Det blir Dansmuseets sista utställning på Drottninggatan. En fantasieggande betraktelse av ett allvarligt ämne.

”Det finns så klart ett vemod i att skapa vår sista utställning i de här lokalerna” säger Erik Mattsson, curator och biträdande museichef. ”Men även om utställningens tematik är dyster så har det varit ett otroligt inspirerande arbete – och det finns humor i utställningen också.”

Dans, död och liv
Dans är rörelse och liv. Dans är motsatsen till dödens stillestånd. Att dansa är att leva. Eller? Hårgasägnen, Danse macabre, Dödsdansen. Många är de berättelser som handlar om att dansa med döden, in i döden. Och Giselle, Romeo, Julia, Fröken Julie – alla dessa dödsfall på balettscenen. Om vi därtill lägger begravningsdanser och rituella krigsdanser över döda fiender så börjar vi ana att dansen har ganska mycket med döden att göra. Och alla hot som har funnits och finns mot dansen, alla medvetna eller omedvetna strävanden för att kväsa dansen – från dansförbud, danscensur och rejvkommissioner till underfinansierad arkivering och dokumentation av dans vilket gör att traditioner, genrer och koreografier helt enkelt dör.

En scenografisk installation med unika föremål
”Sista dansen” handlar om dansen, döden och livet. Det är en rumslig berättelse med tät och spännande scenografi, skapad av formgivare Fridjon Rafnsson och curator Erik Mattsson. I utställningen kan besökaren se allt från hologramartade sorgedanser till en sensationell dansrelik, nämligen en bit av den scarf som dödade dansaren Isadora Duncan i samband med en bilolycka 1927.

”Som motvikt till allt det morbida möter besökaren också ett återuppståndelserum helt draperat i grönt glitter” säger Erik Mattsson. ”Trots vår nuvarande situation ser vi ljust på framtiden – och den hoppfullheten vill vi också förmedla till besökarna.”

Utställningen öppnar 12 oktober 2024 och står till 6 januari 2025.

Dansmuseet stänger 6 januari
Sista dansen blir Dansmuseets sista utställning i de nuvarande lokalerna. Museet stänger den 6 januari 2025. Vår förhoppning är att kunna öppna ett nytt Dansmuseet - någonstans - 2027.

Ämnen

Kategorier

Regioner


Välkommen till ett museum med utställningar, roliga föremål och spännande berättelser. Dansmuseet ligger i hjärtat av Stockholm, på Drottninggatan 17 mitt emellan Sergels Torg och Gamla Stan. Museet har också en butik med presenter för stora och små och Bistro Rolf de Maré som serverar fransk och svensk mat.

Kontakter

Erik Mattsson

Biträdande museichef och intendent 073 642 21 96

Relaterat innehåll

En thailändsk dansmask ur Dansmuseets samlingar. Foto: Johannes Hjorth

Dansmuseet tvingas stänga

Dansmuseets ekonomiska situation är nu så pressad att museet måste stänga. Det går inte längre att bedriva museiverksamhet under rådande omständigheter. ”Dansmuseet stänger för besökare den 6 januari 2025 och lämnar Drottninggatan i Stockholm. Vi söker nu finna nya, mer ändamålsenliga och ekonomiskt försvarbara lokaler, kanske utanför tullarna”, säger Hans Öjmyr, chef Dansmuseet.