Gå direkt till innehåll
Siri Derkert Trilogy av Teresia Björk. Foto: Håkan Larsson
Siri Derkert Trilogy av Teresia Björk. Foto: Håkan Larsson

Pressmeddelande -

Sverigepremiär! Siri Derkert Trilogy av Teresia Björk

Siri Derkerts mod, tvivel och drivkraft inspirerade dansare och koreograf Teresia Björk till att skapa tre scenverk om Derkert mellan åren 2014–2017. Filmen Siri Derkert Trilogy bygger på dessa verk som Bengt Wanselius och Håkan Larsson följt och filmat. 


När Teresia Björks trilogi (av scenverk) bjöds in av olika länder väcktes frågan om att möjliggöra gästspel, när en del scener är relativt begränsade.

– Jag sa “Vi gör en konstfilm” till Håkan Larsson. Håkan har skapat filmen utan hänsyn till dansföreställningarna, men i dialog med mig. Jag strävar mot det mer filmiska i mitt arbete, säger Teresia Björk.

Men hennes signum finns kvar i filmen.

– Vi har behållit det som jag tycker är viktigt med Siri Derkert – saker hon har gjort, sagt och till exempel kvinnokampen.

Filmpremiären ägde rum i New York. Sverigepremiären blir på Dansmuseet i Stockholm den 20 september klockan 18. I samband med filmvisningen släpps en bok om Teresia Björks arbete och som är skriven av Charlotta P Einarsson.

Siri Derkert Trilogy 20 september klockan 18.
Pris: 60 kronor.
Adress: Drottninggatan 17.

Varmt välkommen till Dansmuseet!

Teresia Björk har en lång bakgrund som dansare och koreograf. Hon har varit verksam både i Sverige och internationellt de senaste 28 åren med nära samarbeten inom teater- och filmvärlden som dansare, skådespelare och koreograf.

Siri Derkert (1888–1973) är en känd svensk konstnär med starkt personlig och expressionistisk stil. I tidiga verk, framförallt från Paristiden, syns intryck både från kubism och fauvism. Med utställningen Rörelser i alla riktningar 1960, blev Siri Derkert den första kvinnan med separatutställning på Moderna Museet i Stockholm. Hon tilldelades Guggenheimpriset på 1960 för målningen Fågel i topp och 1962, vid 74 års ålder representerade hon Sverige vid konstbiennalen i Venedig. Tre år senare invigdes hennes 145 meter långa Ristningar i betong på Östermalmstorgs tunnelbanestation. 

Ämnen

Kategorier

Regioner


Välkommen till ett museum som knappast har sin motsvarighet på något annat håll i världen. Dansmuseet i Stockholm är ett museum som rymmer så mycket mer än namnet säger. Det är ett museum för dans, teater, foto och bildkonst, ett mångkulturellt museum med rika samlingar från Asien och Afrika. Det är en kulturell mötesplats mitt i hjärtat av Stockholm som bjuder på en rik programverksamhet med föreställningar, kroki med modell i rörelse, filmserier om dans nonstop och som vissa söndagar varje vår och höst inbjuder dig till att komma och ta ditt första danssteg, det kan vara tango eller West Coast Swing eller andra populära danser. Detta och mycket mer – som populära Bistro Rolf de Maré – ryms inom de vackra lokalerna på Drottninggatan 17.

Kontakter

Hans Öjmyr

Presskontakt Museichef 08-510 444 10