Gå direkt till innehåll
Rudolf Nurejev i "Paradise Perdu", koreografi Roland Petit.
Rudolf Nurejev i "Paradise Perdu", koreografi Roland Petit.

Pressmeddelande -

Träffa två som har träffat Rudolf Nurejev på pressvisning av ny utställning.

NUREYEV - A TRIBUTE TO THE GREATEST MALE DANCER OF THE 20th CENTURY.

Dansmuseet öppnar en utställning om Rudolf Nurejev. Stjärndansaren som hoppade av från Sovjetunionen under en turné i Paris 1961. Då var han 23 år och året därefter skrev han i sina memoarer att det var hans största hopp. Nurejev kom att bli en av 1900-talets stora dansare och en en superkändis. Hans utstrålning och enorma närvaro på scenen lämnade ingen oberörd. Kraftfulla språng över scengolvet och eleganta hopp fick honom att bli "hängande" i luften. Han gjorde nya koreografier av kända baletter där de manliga rollerna fick större utrymme än tidigare. Nurejev förändrade den manliga dansen för alltid och många dansare har bokstavligen följt hans fotspår.

Nurejevs publik var stor. När han gästspelade i Sverige sov hans fans över i foajén till Kungliga Operan för att försäkra sig om biljetter. Första gångerna han uppträdde här var under slutet av 1960-talet, då vännen Erik Bruhn var chef för Kungliga Baletten. Nurejev satte upp sin egen version av Nötknäpparen på Operan (1967) och tillsammans med Margot Fonteyn gjorde han bejublade framträdanden i Svansjön (1967) och i Giselle (1969). Sedan dröjde det till 1981 innan Stockholmspubliken fick se honom igen. Då gästade han Cullbergbaletten i Fröken Julie och Adam och Eva. Han var 43 år och redan en legend när publiken strömmade till Cirkus på Djurgården.

Utställningen på Dansmuseet är producerad av Alliance Française i Singapore, där den visades 2021. Den innehåller 14 kostymer ur kända verk som till exempel Svansjön, Giselle och Don Quijote. De är alla typiska exempel på korta väldekorerade jackor som kom att känneteckna Nurejevkostymen. I utställningen visas också 49 tidigare opublicerade fotografier av Rudolf Nurejev på scen tagna av Francette Levieux. Samlingen ägs av Charles Jude som också dansade med Rudolf Nurejev.

Under utställningsperioden kommer Dansmuseet bredda och fördjupa bilden av Nurejev genom samtal och föredrag. Först ut är Nicolas Le Riche som talar om Manlig dans den 6 oktober och därefter Erik Näslund som talar om Avhoppare den 27 oktober. Till sist kommer Ann-Cathrine Byström som framför sin monolog ”Scensprång – så minns jag Rudolf Nurejev” den 24 november. Kontakta museet för pressbiljetter om du vill komma.

På tisdagar har vi lunchvisningar av utställningen kl 13.

VÄLKOMMEN PÅ PRESSVISNING! Den 9 september bjuder Dansmuseet till Pressfrukost av utställningen NUREYEV - A TRIBUTE TO THE GREATEST MALE DANCER OF THE 20th CENTURY. Mellan kl 9 och 11 på fredagen den 9 september kan du tala med två dansare som båda har dansat med Rudolf Nurejev. Det är Klas Rickman som träffade Nurejev redan i början av 1960-talet och Rosy Jauckens Falkman som minns honom från Kungliga Baletten.

Svara till eva-sofi.ernstell@dansmuseet.se



Ämnen

Kategorier

Regioner


Välkommen till ett museum med tre utställningar, roliga föremål och spännande berättelser. Dansmuseet ligger i hjärtat av Stockholm, på Drottninggatan 17 mitt emellan Sergels Torg och Gamla Stan. Höstens specialutställning heter NUREYEV - A TRIBUTE TO THE GREATEST MALE DANCER OF THE 20th CENTURY, 13 september 2022 - 8 januari 2023. Museets fokus är annars 1920-talets Paris och danskompaniet Svenska Baletten. Jubileumsutställningen om kompaniet belyser Svenska Baletten ur olika perspektiv. Den ger en inblick i livet på och bakom scenen samt lyfter fram ett turnerande danskompanis äventyr. I museet finns också en utställning med Dansmuseets pärlor, som innehåller high-lights ur samlingarna med både föremål från Rolf de Marés många resor jorden runt samt nyförvärv från modern danshistoria. Museet har också en butik med presenter för stora och små och Bistro Rolf de Maré som serverar fransk och svensk mat.

Kontakter

Hans Öjmyr

Presskontakt Museichef 08-510 444 10