Gå direkt till innehåll
Villfarelser, Dansmuseet & Svenska Baletten

Pressmeddelande -

Villfarelser, Dansmuseet & Svenska Baletten

Dansmuseet tillgängliggör sin samling med fotografier från 1920-talskompaniet Svenska Baletten på nätet. Merparten av den unika och internationellt betydelsefulla samlingen av 673 originalfotografier har aldrig tidigare publicerats online. Samtidigt släpps sex stycken specialdesignade affischer, komponerade av Instagram-kontot Villfarelser.

Mellan 1920 och 1925 gjorde Svenska Baletten (Ballets Suédois) succé i Paris. Kompaniets uppsättningar sprudlade av dadaism, kubism, surrealism och expressionism. Från Dansmuseets arkiv tillgängliggörs nu 673 originalfotografier från kompaniet.

”Vi är otroligt stolta och glada över att kunna göra fotosamlingen från Svenska Baletten tillgänglig online”, säger Erik Mattsson, intendent och tf museichef på Dansmuseet. ”Samlingen visar verkligen på den konstnärliga bredden hos kompaniet. Tidigare har det ofta varit samma foton som har reproducerats i bok efter bok, men nu kan forskare och allmänhet hitta sina egna favoriter.”

Fotografierna användes främst som pressbilder men vissa trycktes också upp som vykort. De flesta är rollporträtt från studio, med dansarna i uttrycksfulla poser. Men det finns också många fotografier från scenen. Eftersom Svenska Baletten knappt dokumenterades med film är scenfotografierna ett danshistoriskt viktigt material. Genom dessa kan man förstå hur scenografin, koreografin och kostymerna samspelade på scenen.

Samarbete mellan Villfarelser och Dansmuseet

I samband med digitaliseringen och tillgängliggörandet av Svenska Baletten-samlingen har Dansmuseet samarbetat med Mathias Leclér, mer känd under sin Instagram-pseudonym Villfarelser. I sex stycken specialdesignade affischer möts Svenska Balettens fotografier och Villfarelsers humoristiska och poetiska ord, resultatet har ofta både udd och svärta.

”Under flera år har jag och Dansmuseet diskuterat ett samarbete”, berättar Mathias Leclér. ”Sen den första stund jag såg Svenska Balettens bilder var jag kär. Det är något väldigt speciellt med dem. Svängar togs ut i en väldig lekfullhet samtidigt som det ligger ett allvar i botten. Någonstans kände jag att bilderna ligger nära mitt eget skapande.”

Villfarelsers affischer finns till försäljning i Dansmuseets butik och i Villfarelsers webshop. De digitaliserade originalfotografierna publiceras på Dansmuseets sida på DigitaltMuseum: https://digitaltmuseum.se/owners/S-DANS. Merparten av fotografierna kan fritt användas under licensen CC-BY.

Dansmuseet 70 år – 1953–2023

Dansmuseet fyller 70 år den 3 juni i år. Tillgängliggörandet av Svenska Balettens fotografier är en del av jubileet. I Rolf de Marés anda fortsätter museet att arbeta med bevarande, tillgängliggörande och kunskapsförmedling av dans i bred bemärkelse.

Ämnen

Regioner


Välkommen till ett museum med utställningar, roliga föremål och spännande berättelser. Dansmuseet ligger i hjärtat av Stockholm, på Drottninggatan 17 mitt emellan Sergels Torg och Gamla Stan. Museet har också en butik med presenter för stora och små och Bistro Rolf de Maré som serverar fransk och svensk mat.

Kontakter

Hans Öjmyr

Presskontakt Museichef 08-510 444 10