Nyhet -
Jag minns koreografen Carina Ari
Ann-Cathrine Byström har ett minne som en elefant. För 59 år sedan dansade hon i De fåvitska jungfrurna på Operan i Stockholm. Hon är en av de få som fortfarande kan berätta om hur det var att dansa för Carina Ari. Dansmuseet är mycket stolt över att kunna presentera en unik berättare som med djup inlevelse och stort engagemang levandegör sina möten med Carina, torsdag den 14 oktober kl 18:00.
Dansösen och koreografen Ann-Cathrine Byström har verkat 25 år på Operan och även dansat i Frankrike med bland annat Grand Ballet Classique de France. Senast framförde hon monologerna Scenskruv och Scensprång, som handlar om dansarlivet bakom kulisserna.
Med anledning av 100-års jubileet av Svenska Baletten pågår en specialutställning om Carina Ari som var en av stjärnorna i Svenska Baletten. När nu Ann-Cathrine Byström, som har dansat för Carina kommer på besök, känner vi historiens vingslag och det förflutna kommer närmre vår egen tid. De fåvitska Jungfrurna sattes upp på Operan 1962. Carina, som då bodde i Buenos Aires kallades till Stockholm som koreograf. Eftersom hon hade varit med i Svenska Baletten från starten 1920 och under de kommande tre åren hade hon dansat i De fåvitska jungfrurna på 20-talet. Det fanns ingenting nedskrivet om koreografin men man utgick från att Carina hade gott minne och kom ihåg dansen. Premiären skedde den 30 november 1962 och 11 gånger dansade Ann-Cathrine rollen som en av de fem fåvitska jungfrurna.
På fotot från repetitionerna på Operan ser vi både Carina och Ann-Cathrine på samma bild. Det är Ann-Cathrine som håller en balettsko i ena handen. Carina instruerar dansarna med livfulla händer. Repetitionen genomfördes den här gången i de vida underkjolarna och de höga hattarna som finns på plats i museets utställning Carina Ari - från Smala Gränd till Buenos Aires. Här finns även den originella färgstarka klänningen som Ann-Cathrin bar som jungfru.
Förutom Carina Ari får vi höra om andra spännande beröringspunkter Ann-Cathrine har haft med Svenska Balettens unika skapande. Föredraget är en del i Lilla klubben som är en samtalsserie på Dansmuseet där vi möter olika kulturpersonligheter. Vi får höra anekdoter och spännande livsöden. Lilla klubben innehåller alltid något nytt som inte berättats tidigare. Namnet kommer från Lilla Julaftonsklubben som var ett sällskap för herrar i Paris vilka bjöds på svensk julmat av Rolf de Maré, Dansmuseets grundare. Idag välkomnar vi alla till Lilla Klubben som alltid genomförs IRL. Under kvällen finns tid för frågor och reflektioner från publiken.
Biljetter: https://billetto.se/e/lilla-kl...