Gå direkt till innehåll
Man blir fascinerad bara av att se på henne skrev en journalist för 100 år sedan. På bilden ser vi Carina Ari i Anitras dans.
Man blir fascinerad bara av att se på henne skrev en journalist för 100 år sedan. På bilden ser vi Carina Ari i Anitras dans.

Pressmeddelande -

Kåldolmar och champagne

Carina Ari - från Smala gränd till Buenos Aires.

Hennes liv var som en saga. Hon föddes 1897 i Stockholm och växte upp under mycket enkla förhållanden. Mamman sålde frukt i Gamla stan och Carina hjälpte till genom att sälja blommor. Hon började dansa i Operans balettelevskola och fick tidigt statistroller. Hon hade en stark utstrålning och en journalist skrev att man blir ”fascinerad bara av att se på henne”. Hon kom att utveckla en mjuk plastisk dansstil som gjorde henne framgångsrik.

Hon var gift två gånger. Första maken var Svenska Balettens dirigent Désiré-Émile Ingelbrecht. Genom sin nästa make den holländske likörtillverkaren Jan Moltzer kom hon att bli bosatt i Buenos Aires. Där bodde hon fram till sin död 1970. Maken dog före Carina och hon ärvde hans rikedomar. Av arvet skapade hon Carina Ari stiftelserna som har till syfte att vidareutveckla svensk danskonst.

I utställningen på Dansmuseet visas bilder ur hennes liv som dansare och några kortare filmklipp på hennes dans. Här finns också kostymer ur Operans uppsättning av De fåvitska jungfrurna som sattes upp 1962 med Carina Ari som koreograf. För att gestalta hennes arbete som skulptör har fyra skulpturer lånats in från Carina Ari stiftelserna. De föreställer Dag Hammarskjöld, Karl Gerhard, Jan Moltzer och Serge Lifar. Enligt Carina gjorde hon enbart skulpturer av sådana som varit snälla mot henne.

Carina Ari besökte Sverige om somrarna och hon hälsade på Rolf de Maré som hon höll kontakt med hela livet. I Dansmuseets entré står en byst av Rolf som skapats av henne. Carina Ari var alltid mycket elegant och det sägs att hon älskade champagne. En favoriträtt lär ha varit kåldolmar och champagne. Därför finns den rätten på menyn i Bistro Rolf de Maré under hela sommaren.

Utställningen är producerad av Dansmuseet tillsammans med Carina Ari Stiftelserna. 

Dansmuseets jubileumsutställning över 100-årsminnet av Svenska Baletten i Paris ska berikas med olika specialutställningar i museets bankhall. Carina Ari - från Smala Gränd till Buenos Aires pågår 1 juni - 31 oktober.

Ämnen

Kategorier

Regioner


Välkommen till ett museum som knappast har sin motsvarighet på något annat håll i världen. Dansmuseet i Stockholm är ett museum som rymmer så mycket mer än namnet säger. Det är ett museum för dans, teater, foto och bildkonst, ett mångkulturellt museum med rika samlingar från Asien och Afrika. Det är en kulturell mötesplats mitt i hjärtat av Stockholm. Detta och mycket mer – som populära Bistro Rolf de Maré – ryms inom de vackra lokalerna på Drottninggatan 17.

Kontakter

Erik Mattsson

Biträdande museichef och intendent 073 642 21 96

Relaterat innehåll

Ann-Cathrine Byström, med balettsko i handen, repeterar enligt Carina Aris instruktioner.

Jag minns koreografen Carina Ari

Jag minns koreografen Carina Ari. Känn historiens vingslag på Dansmuseet. Ann-Cathrine Byström är en av de få som ännu kan berätta om hur det var att dansa för Carina Ari i De fåvitska jungfrurna på Operan i Stockholm 1962. En unik berättelse på torsdag den 14 oktober kl 18:00