Pressmeddelande -
Den fria dansens genombrott, Butoh, Atlanten och maskulinitet i Paris
Under fyra torsdagskvällar i höst fördjupar vi oss i dans när Lilla Klubben gästas av Astrid von Rosen och Gun Lund, SU-EN Butoh, Margaretha Åsberg och John Potvin.
Från Butoh till Atlanten, från Rubicon till Jean Börlin. På torsdag drar Dansmuseets samtalsserie Lilla Klubben igång med nya ämnen att samtala kring. Den som vill kan köpa med sig något gott från Bistro Rolf de Maré att ta med in på Lilla Klubben.
Astrid von Rosen och Gun Lund
Den fria dansens genombrott i Göteborg: Från Claude Marchant till Rubicon
Ett samtal mellan Astrid von Rosen och Gun Lund tillsammans med Lena Hammergren, utifrån Astrids forskning om fri dans och om dansgruppen Rubicon specifikt.
Att Göteborg i dag är innovativt ledande när det gäller korsningen mellan scenkonstforskning och digital humaniora är inspirerande, inte minst för att den fria danskonsten genom Gun Lunds bidrag varit en avgörande faktor för utvecklingen. Astrid von Rosen leder i dag ett treårigt projekt, Expansion och mångfald, finansierat av Vetenskapsrådet, där fri scenkonst studeras med Göteborg som fallstudie.
Den 19 september klockan 18.Fri entré.
Läs mer!
SU-EN
Tema: Butoh – Kroppen och världen
SU-EN i ett samtal om sitt konstnärskap, sin tid i Japan och om Butohns rötter. Under kvällen visas fotografier från föreställningar samt en demonstration av SU-EN Butohmetod och de så kallade Kroppsmaterialen som ligger till grund för träningen, med dansaren KAI-EN.
SU-EN är internationellt verksam som koreograf, dansare, curator och performance artist. Hennes konstnärliga språk är på samma gång provocerande och smärtsamt vackert. SU-EN levde i Japan 1988–1994 och var lärling till den legendariska Yoko Ashikawa och Tomoe Shizune & Hakutobo-gruppen.
Den 10 oktober klockan 18. Pris: 60 kronor.
Läs mer!
Margaretha Åsberg
Atlanten – en koreografisk tolkning av Marguerite Duras roman Blå ögon, svart hår
Margaretha Åsberg, koreograf och Sveriges första professor inom dansområdet, berättar om Atlanten, en vision av Marguerite Duras roman Blå ögon, svart hår.
Atlanten hade premiär på MDT oktober 1989. Under en fyraårsperiod togs Atlanten upp många gånger och såldes slut nästan direkt. Den var enormt uppskattad och var för sin tid radikal med en öppen HBTQ-problematik. Formen för iscensättningen som koreograferad teater i motsatts till dansteater var ny för Margaretha Åsberg.
Margaretha Åsberg är sedan lång tid en av den svenska moderna dansens ledande koreografer och förgrundsgestalter.
Marguerite Duras var en fransk författare som av många ses som en av de främsta författarna under andra hälften av 1900-talet.
Den 7 november klockan 18. Pris: 60 kronor.
Läs mer!
John Potvin
Deco Dandy – dans, design och maskulinitet i 1920-talets Paris
Med Svenska Balettens koreograf och solodansare Jean Börlin som exempel utforskar professor John Potvin förhållandet mellan art déco och dans. I sitt föredrag fokuserar Potvin på hur konturer och siluetter fungerar som centrala koncept både i den dekorativa konsten och i dansen. Jean Börlin var en kontroversiell dansare och hans kroppsliga framtoning häcklades ofta i pressen. Utifrån detta kommer Potvin också att reflektera kring relationen mellan maskulinitet och art déco.
John Potvin är professor i konsthistoria vid Concordia University, Montreal, Kanada. Han har belönats med Historians of British Art Book Prize för sin bok Bachelors of a Different Sort. Den aktuella föreläsningen bygger på hans kommande bok Deco Dandy: Design and Masculinity in 1920s Paris.
Den 28/11 klockan 18. Pris: 60 kronor. Språk: Engelska.
Läs mer!
Ämnen
Regioner
Välkommen till ett museum som knappast har sin motsvarighet på något annat håll i världen. Dansmuseet i Stockholm är ett museum som rymmer så mycket mer än namnet säger. Det är ett museum för dans, teater, foto och bildkonst, ett mångkulturellt museum med rika samlingar från Asien och Afrika. Det är en kulturell mötesplats mitt i hjärtat av Stockholm som bjuder på en rik programverksamhet med föreställningar, kroki med modell i rörelse, filmserier om dans nonstop och som vissa söndagar varje vår och höst inbjuder dig till att komma och ta ditt första danssteg, det kan vara tango eller West Coast Swing eller andra populära danser. Detta och mycket mer – som populära Bistro Rolf de Maré – ryms inom de vackra lokalerna på Drottninggatan 17.