Gå direkt till innehåll
Dansdokumentär om Svenska Baletten visas på SVT 14 mars. Foto: SVT
Dansdokumentär om Svenska Baletten visas på SVT 14 mars. Foto: SVT

Pressmeddelande -

Les Ballets Suédois 100 år. Konst, dans och sena nätter

SVT, Kungliga Operan och Dansmuseet, Théâtre des Champs-Élysées och Institut Française – både svenska och franska kulturinstitutioner uppmärksammar i år det djärva danskompaniet Les Ballets Suédois 100-årsjubileum. Det bjuds på föreställningar, unika koreografier, samtal, en internationell jubileumsbok och generösa utställningar. Lördagen den 14 mars klockan 21.15 går startskottet med en nyproducerad dansdokumentär i SVT.

– Historiskt sett har banden mellan Sverige och Frankrike inom dans alltid varit starka. Les Ballets Suédois etablerade sig snabbt i Paris och utvecklades till en magnet för det europeiska avantgardet, berättar Nicolas Le Riche, Étoile vid Parisoperans balett och balettchef för Kungliga Baletten i Stockholm.

– Under fem intensiva år, mellan 1920 och 1925, skapades helt nya kombinationer av dans, musik och konst. Det måste ha varit läckert för dem som satt i publiken då, ständigt nya överraskningar, konstaterar Le Riche.

Hösten 1920 anlände det unga danskompaniet till Théâtre des Champs-Élysées. Några av dansarna var inte mer än 15 år gamla. De hade lämnat ett konservativt Sverige bakom sig för äventyret i en världsmetropol. Paris var den europeiska kulturelitens centrum åren efter första världskriget. Folk ville roa sig. Konst, musik och nattliv blomstrade med Les Ballets Suédois som spjutspets för dansens utveckling och avantgarde. Med dansare ur Kungliga Baletten, koreografen Jean Börlin och Rolf de Maré som sponsor och ledare tänjdes gränserna för vad som uppfattades som vackert och vad som ansågs vara konst.

100 år senare hyllar dansarna i Kungliga Baletten, museer och koreografer arvet efter Les Ballets Suédois och den utveckling inom dans, konst och musik som kompaniet banade väg för.

Den 14 mars klockan 21.15 visas dansdokumentären Svenska Baletten – Konst, dans och sena nätter på SVT.

Jubileumsutställning på Dansmuseet

Om ni inte gillar det kan ni dra åt helvete Ballets Suédois 1920–1925 är en spännande utställning om det modiga och nyskapande danskompaniet. Om ni inte gillar det kan ni dra åt helvete öppnar på Dansmuseet den 25 oktober 2020, på dagen 100 år efter att Svenska Baletten intog scenens värld i Paris.

Utställningens titel är hämtad från scenfonden till Relâche, kompaniets sista uppsättning.

Under jubileumsåret uppmärksammas Svenska Baletten på en rad andra institutioner både i Stockholm och Paris. Alla arrangemang samlas här: dansmuseet.se/2020.

Kungliga Operan

Les Ballets Suédois 100 år – en hyllning
PREMIÄR 15 maj – spelas till 12 juni
Skating Rink (Millicent Hodson, Kenneth Archer)
Boîte à Joujoux (Jean-Guillaume Bart, Bea Szenfeld)
Carmen (Roland Petit)

Meet the Choreographer 2 maj – UTSÅLT
​Premiärsamtal 15 maj 18.00

Les Ballets Suédois 100 år – en hyllning
Spelas 30 oktober till 11 november
Skating Rink (Millicent Hodson, Kenneth Archer)
Boîte à Joujoux (Jean-Guillaume Bart, Bea Szenfeld)
​Scener ur Midsommarnattsdröm (Alexander Ekman)

Les Ballets Suédois 100 år – en hyllning PÅ TURNÉ I PARIS – Théâtre des Champs-Élysées
​Spelar 15–18 oktober
Skating Rink (Millicent Hodson, Kenneth Archer)
Boîte à Joujoux (Jean-Guillaume Bart, Bea Szenfeld)
​Scener ur Midsommarnattsdröm (Alexander Ekman)

https://www.operan.se/forestallningar/les-ballets-suedois-100-ar/

Dansmuseet
Om ni inte gillar det kan ni dra åt helvete – Ballets Suédois 1920–1925 öppnar den 25 oktober 2020 på Dansmuseet i Stockholm.
Boksläpp oktober 2020 av jubileumsboken Dansare, konstnärer, älskare.

www.dansmuseet.se/2020


​Kontakt:

Ditte Feuk, SVT Drama
ditte.feuk@svt.se
073-425 90 53

Torbjörn Eriksson, presschef Kungliga Operan
torbjorn.eriksson@operan.se
070-634 43 53

Linn Cederborg, kommunikatör Dansmuseet
linn.cederborg@dansmuseet.se
08-441 76 53

Ämnen

Kategorier

Regioner


Välkommen till ett museum som knappast har sin motsvarighet på något annat håll i världen. Dansmuseet i Stockholm är ett museum som rymmer så mycket mer än namnet säger. Det är ett museum för dans, teater, foto och bildkonst, ett mångkulturellt museum med rika samlingar från Asien och Afrika. Det är en kulturell mötesplats mitt i hjärtat av Stockholm som bjuder på en rik programverksamhet med föreställningar, kroki med modell i rörelse, filmserier om dans nonstop och som vissa söndagar varje vår och höst inbjuder dig till att komma och ta ditt första danssteg, det kan vara tango eller West Coast Swing eller andra populära danser. Detta och mycket mer – som populära Bistro Rolf de Maré – ryms inom de vackra lokalerna på Drottninggatan 17.

Kontakter

Hans Öjmyr

Presskontakt Museichef 08-510 444 10

Relaterat innehåll