Gå direkt till innehåll
”Om ni inte gillar det kan ni dra åt helvete” – öppnar om en månad

Pressmeddelande -

”Om ni inte gillar det kan ni dra åt helvete” – öppnar om en månad

När koreografen Jean Börlin träffar den rike Rolf de Maré blir det början på en berättelse om dans, kärlek och stora drömmar. För dem finns inga hinder och hösten 1920 ger de sig av till Paris med sin danstrupp Svenska Baletten, Ballets Suédois.

Under fem intensiva år kommer danskompaniet att tänja på dansens gränser och turnera runt om i Europa och USA. Hemmascenen Théâtre des Champs-Elysées i Paris blir ett nav för några av tidens mest nyskapande konstnärer.

Dansmuseets jubileumsutställning ”Om ni inte gillar det kan ni dra åt helvete” – Ballets Suédois 1920–1925 öppnar 25 oktober 2020, på hundraårsdagen av Svenska Balettens premiär i Paris. Utställningens titel kommer från scenfonden till Svenska Balettens uppsättning Relâche och är ett citat av Francis Picabia.

Tillsammans med Erik Satie, Fernand Léger, Nils Dardel, Audrey Parr, Hélène Perdriat och många fler skapade Svenska Baletten sceniska allkonstverk. Konstnärerna, kompositörerna och dansarna är rikt representerade i utställningen med bland annat kostymskisser, fotografier, filmer och annat material från danskompaniets uppsättningar.

Inlånade originalkostymer

I museets bankhall visas bevarade originalkostymer som lånas in från Bibliothèque nationale de France i Paris. De lämnades kvar när större delen av Svenska Balettens arv flyttades till Sverige och Dansmuseet öppnade, 1953. Bland inlånen finns plagg som är designade av Fernand Léger, Nils Dardel och Hélène Perdriat.

Ämnen

Regioner


Välkommen till ett museum som knappast har sin motsvarighet på något annat håll i världen. Dansmuseet i Stockholm är ett museum som rymmer så mycket mer än namnet säger. Det är ett museum för dans, teater, foto och bildkonst, ett mångkulturellt museum med rika samlingar från Asien och Afrika. Det är en kulturell mötesplats mitt i hjärtat av Stockholm som bjuder på en rik programverksamhet med föreställningar, kroki med modell i rörelse, filmserier om dans nonstop och som vissa söndagar varje vår och höst inbjuder dig till att komma och ta ditt första danssteg, det kan vara tango eller West Coast Swing eller andra populära danser. Detta och mycket mer – som populära Bistro Rolf de Maré – ryms inom de vackra lokalerna på Drottninggatan 17.

Kontakter

Hans Öjmyr

Presskontakt Museichef 08-510 444 10

Relaterat innehåll

Dansarna på taket till Théâtre des Champs-Elysées i Paris, 1920.

Se jubileumsutställningen om Svenska Baletten före alla andra!

Sse utställningen "Om ni inte gillar det kan ni dra åt helvete" – Ballets Suédois 1920–1925 före alla andra! Gå själv eller boka tillsammans med dina vänner eller din familj. För pressvisning mejla linn.cederborg@dansmuseet.se

Dansdokumentär om Svenska Baletten visas på SVT 14 mars. Foto: SVT

Les Ballets Suédois 100 år. Konst, dans och sena nätter

SVT, Kungliga Operan och Dansmuseet, Théâtre des Champs-Élysées och Institut Française – både svenska och franska kulturinstitutioner uppmärksammar i år det djärva danskompaniet Les Ballets Suédois 100-årsjubileum. Det bjuds på föreställningar, samtal, en jubileumsbok och generösa utställningar. Lördagen den 14 mars klockan 21.15 går startskottet med en nyproducerad dansdokumentär i SVT.

Jean Börlin. Foto: Dansmuseets arkiv

Om ni inte gillar det kan ni dra åt helvete – Ballets Suédois 1920–1925

100-årsminnet av danskompaniet Svenska Baletten, Ballets Suédois, firas på Dansmuseet i Stockholm med en utställning, boksläpp och samtal. Den 25 oktober 2020, 100 år sedan Svenska Baletten intog scenens värld i Paris, öppnar Dansmuseet en jubileumsutställning om det nyskapande och modiga kompaniet. Det är en berättelse om dans, kärlek och stora drömmar.