Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

Jean Börlin och Edith von Bonsdorrf i Relâche 1924.

101-åringen som har födelsedagskalas

Födelsedagsfest. 101 år sedan Svenska Balettens premiär i Paris. Kalas, tårta, dans, musik, film, fiskdamm, presenter, tipsrunda med 101 frågor, visningar, specialpriser i butiken.

Badflickan från Trouville dansades av Carina Ari i verket Bröllopet på Eiffeltornet 1921. Kostymskiss av Jean Hugo.

Badflickan från Trouville

Gör en resa i fantasin, utan coronapass. Besök Dansmuseet och häng med på Svenska Balettens turnéer till 146 städer på 1920-talet. Följ med Carina Ari från Smala Gränd i Stockholm till Buenos Aires eller Rolf de Maré på resor jorden rund vid 1900-talets början. I utställningarna finns komiska och intressanta fotografier, skisser, filmer och kostymer.

Man blir fascinerad bara av att se på henne skrev en journalist för 100 år sedan. På bilden ser vi Carina Ari i Anitras dans.

Kåldolmar och champagne

Det fanns bara plats för en stjärna i Svenska Baletten. Därför lämnade Carina Ari kompaniet 1923 och fortsatte att göra en blomstrande karriär på egen hand. Fotot är från 1922 och föreställer Carina i Anitras dans, musik av Edvard Grieg och koreografi Jean Börlin.

I dag öppnar jubileumsutställningen om Svenska Baletten! Kred-lista och pressbilder

I dag öppnar jubileumsutställningen om Svenska Baletten! Kred-lista och pressbilder

”Om ni inte gillar det kan ni dra åt helvete” – Ballets Suédois 1920–1925 ​Utställningen har skapats av Dansmuseet ​i samarbete med MTAB och Expology Producent: Dansmuseet efter en idé av Jean Börlin och Rolf de Maré ​Långivare: Bibliothèque nationale de France Se hela kred-listan i pressmeddelandet.

Pressinbjudan vernissage 23 oktober – fira 100-årsjubileet av Svenska Baletten

Pressinbjudan vernissage 23 oktober – fira 100-årsjubileet av Svenska Baletten

Välkomna i kväll 23 oktober för att delta i Dansmuseets vernissage av jubileumsutställningen”Om ni inte gillar det kan ni dra åt helvete”– Ballets Suédois 1920–1925. 
OBS! Med anledning av covid-19 behöver en föranmälan göras till linn.cederborg@dansmuseet.se senast 23 oktober klockan 15.


Vernissage 23 oktober klockan 17
Utställningen invigs av Etienne Le Harivel de Gonneville, Fr

”Om ni inte gillar det kan ni dra åt helvete” – öppnar om en månad

”Om ni inte gillar det kan ni dra åt helvete” – öppnar om en månad

Dansmuseets jubileumsutställning ”Om ni inte gillar det kan ni dra åt helvete” – Ballets Suédois 1920–1925 öppnar 25 oktober 2020. Under fem intensiva år kommer danskompaniet att tänja på dansens gränser och turnera runt om i Europa och USA. Hemmascenen Théâtre des Champs-Elysées i Paris blir ett nav för några av tidens mest nyskapande konstnärer.

Dansarna på taket till Théâtre des Champs-Elysées i Paris, 1920.

Se jubileumsutställningen om Svenska Baletten före alla andra!

Sse utställningen "Om ni inte gillar det kan ni dra åt helvete" – Ballets Suédois 1920–1925 före alla andra! Gå själv eller boka tillsammans med dina vänner eller din familj. För pressvisning mejla linn.cederborg@dansmuseet.se

Originalbild från Yvonne Rainer. Foto: Yvonne Rainer Studio

Ikoniska verket "Trio A" intar Dansmuseet

Ikoniska verket "Trio A" intar Dansmuseet. Missa inte den unika möjligheten att återigen få ta del av dans – i det fysiska rummet! I samband med att Dansmuseet har öppnat sin verksamhet för allmänheten igen, finns det möjlighet att se någon av de tolv exklusiva föreställningarna av verket "Trio A - Remembering and dismembering" mellan den 10–13 september.

Originalbild från Yvonne Rainer. Foto: Yvonne Rainer Studio

YVONNE RAINER “TRIO A – REMEMBERING AND DISMEMBERING (1966–2020)”

Trio A dansas i september av Björn Säfsten, Sebastian Lingserius, Nassim Meki och Stina Nyberg. Trio A, ett ikoniskt verk skapat av Yvonne Rainer 1965, består av en 5-minuter lång rörelsesekvens och hade premiär på The Mind Is a Muscle, Part I at Judson Church, New York City, den 10:e januari 1966. Då framfördes den av Rainer, David Gordon och Steven Paxton, simultant men inte unisont.

Dansdokumentär om Svenska Baletten visas på SVT 14 mars. Foto: SVT

Les Ballets Suédois 100 år. Konst, dans och sena nätter

SVT, Kungliga Operan och Dansmuseet, Théâtre des Champs-Élysées och Institut Française – både svenska och franska kulturinstitutioner uppmärksammar i år det djärva danskompaniet Les Ballets Suédois 100-årsjubileum. Det bjuds på föreställningar, samtal, en jubileumsbok och generösa utställningar. Lördagen den 14 mars klockan 21.15 går startskottet med en nyproducerad dansdokumentär i SVT.

Jean Börlin. Foto: Dansmuseets arkiv

Om ni inte gillar det kan ni dra åt helvete – Ballets Suédois 1920–1925

100-årsminnet av danskompaniet Svenska Baletten, Ballets Suédois, firas på Dansmuseet i Stockholm med en utställning, boksläpp och samtal. Den 25 oktober 2020, 100 år sedan Svenska Baletten intog scenens värld i Paris, öppnar Dansmuseet en jubileumsutställning om det nyskapande och modiga kompaniet. Det är en berättelse om dans, kärlek och stora drömmar.

Visa mer