Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

Mask till korp från uppsättningen Domardansen.

Primus och Cramérbaletten gör entré på Dansmuseet

Kostymer från Cramérbaletten blir museiföremål på Dansmuseet. Som museiföremål kommer de att bevaras för eftervärlden på bästa vis. De märks med streckkoder, de fotograferas, beskrivs och får en bra förvaring som ska förhindra framtida slitage.

OM DU INTE GILLAR REKLAM KAN DU DRA ÅT HELVETE är utställning full av färg, form och rörelse.

OM DU INTE GILLAR REKLAM KAN DU DRA ÅT HELVETE - ny utställning på Dansmuseet

Utställningen handlar om Svenska Balettens kommunikation och hur samma slags strategier används idag. De provocerade för att få uppmärksamhet och använde alla tillgängliga konstnärliga medel för att nå ut. Svenska Baletten arbetade aktivt med påverkare och ambassadörer för sin sak. Dåtidens premiärlejon som skvallrade på Paris kaféer kan jämföras med vår tids influeninfluencers i sociala medier.

Jean Börlin drömmer om Paris av Pia Edgren. (bilden är beskuren)

Jean i garn - en vinterutställning på Dansmuseet

Med nål och tråd har föreningen Skapande broderi Stockholm producerat över 60 motiv inspirerade av Svenska Baletten. Huvudpersonen i utställningen är dansaren och koreografen Jean Börlin som klättrar uppför Globen, går på lina över Kungsgatan eller poserar på olika välkända platser i Stockholm.

Kunde dansarna i Svenska Baletten göra sina röster hörda?

15 år och ensam i Paris.

Att vara 15 år, ensam i Paris med hemstickade strumpor. Arkivens dag den 13 november belyser de unga dansarnas liv i Svenska Baletten på 1920-talet. Erik Mattsson läser ur brev och dagböcker samt spelar upp kasettband. Kunde dansarna göra sina röster hörda?

Teckningar från Dansmuseets danskroki.

Vad är danskroki?

Danskroki innebär en kväll då du kan njuta av dans och samtidigt öva dig i att teckna efter levande modell. Du är publik och på samma gång aktiv i ditt eget skapande. En unik och innerlig upplevelse utöver det vanliga. Dansmuseet i Stockholm är ensamt om att arrangera danskroki, max 50 deltagare/gång.

Jean Börlin och Edith von Bonsdorrf i Relâche 1924.

101-åringen som har födelsedagskalas

Födelsedagsfest. 101 år sedan Svenska Balettens premiär i Paris. Kalas, tårta, dans, musik, film, fiskdamm, presenter, tipsrunda med 101 frågor, visningar, specialpriser i butiken.

Erik Mattsson berättar om dansare, konstnärer och älskare i 1920-talets Paris.

I vimlet bland kändisar i Paris

Sena kvällar, kärlek och äventyr i 1920-talets Paris är huvudhandlingen i Erik Mattssons guidade visningar på Dansmuseet varje fredag. Erik har ägnat två år till att läsa dagböcker, brev och anteckningar i almanackor för att komma Svenska Balettens dansare in på livet. Vad Erik vet får vi reda på kl 13 varje fredag.

Ann-Cathrine Byström, med balettsko i handen, repeterar enligt Carina Aris instruktioner.

Jag minns koreografen Carina Ari

Jag minns koreografen Carina Ari. Känn historiens vingslag på Dansmuseet. Ann-Cathrine Byström är en av de få som ännu kan berätta om hur det var att dansa för Carina Ari i De fåvitska jungfrurna på Operan i Stockholm 1962. En unik berättelse på torsdag den 14 oktober kl 18:00

Badflickan från Trouville dansades av Carina Ari i verket Bröllopet på Eiffeltornet 1921. Kostymskiss av Jean Hugo.

Badflickan från Trouville

Gör en resa i fantasin, utan coronapass. Besök Dansmuseet och häng med på Svenska Balettens turnéer till 146 städer på 1920-talet. Följ med Carina Ari från Smala Gränd i Stockholm till Buenos Aires eller Rolf de Maré på resor jorden rund vid 1900-talets början. I utställningarna finns komiska och intressanta fotografier, skisser, filmer och kostymer.

Jean har gett sig ut på stan för att berätta att Dansmuseet har utökade öppettider.

Jean har gett sig ut på stan

Res i fantasin nu när det är besvärligt att resa på riktigt. Besök Dansmuseet. Utökade öppettider tis-sön 11-17. Alla utställningar handlar om resor. Till Paris med Svenska Baletten, Buenos Aires med Carina Ari eller jorden runt med Rolf de Maré.

Interiör från utställningen "Om ni inte gillar det kan ni dra åt helvete".

Digital promenad på Dansmuseet

Äntligen är det möjligt att besöka Dansmuseet digitalt. Om ni inte gillar det kan ni dra åt helvete - en utställning om Svenska Baletten i Paris 1920-1925 samt utställningen Dansmuseets pärlor finns nu på Google Maps. Klicka på Drottninggatan 17, följ pilarna in i ett äventyr om kärlek och stora drömmar på 20-talet och klicka sedan vidare till magiska masker och kostymer från jordens alla hörn.

En gycklare, en hustru och en soldat, Ryska Balettens föreställning Chout, 1921. Design Mikhail Larinov

En gycklare, en hustru och en soldat.

Kostymer till en gycklare, en hustru och en soldat från Chout, Ryska Baletten. Premiär i Paris 1921, en balett med stor dramatik och intressanta kantiga kostymer. Design Mikhail Larinov. Utlånade till Moderna Museet.

Visa mer