Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

  • Proffsdansarna från Svenska Baletten Jean Börlin och Ebon Strandin besöker Dansmuseet och härmar de utställda föremålen. Här övar de tåspetsdans efter en staty som föreställer Galina Ulanova.

    Måndagsöppet på Dansmuseet.

    För första gången har Dansmuseet öppet varje dag hela sommaren, 11-17. Här finns pyssel för barn och vuxna. Audioguide och skyltar på både svenska och engelska. Gratis te/kaffe och saft. Utställningar med tonvikten på tiden runt 1920-talet, masker, kostymer och konst från hela världen och flera timmar med film- och ljudklipp. Allt detta på Drottninggatan 17, Stockholms mest centrala museum.

  • Ny bok - Kontrasternas kompani

    Ny bok - Kontrasternas kompani

    Den nya boken Kontrasternas kompani - Ballets Suédois 1920-1925 belyser danskompaniets vardagsmödor. Vad betydde Svenska Baletten för de konstnärer, dansare och andra aktörer som var inblandade i verksamheten? Var det ett kärleksäventyr eller en karriärmöjlighet eller något helt annat? Svaren får du i Kontrasternas kompani.

  • Mask till korp från uppsättningen Domardansen.

    Primus och Cramérbaletten gör entré på Dansmuseet

    Kostymer från Cramérbaletten blir museiföremål på Dansmuseet. Som museiföremål kommer de att bevaras för eftervärlden på bästa vis. De märks med streckkoder, de fotograferas, beskrivs och får en bra förvaring som ska förhindra framtida slitage.

  • OM DU INTE GILLAR REKLAM KAN DU DRA ÅT HELVETE är utställning full av färg, form och rörelse.

    OM DU INTE GILLAR REKLAM KAN DU DRA ÅT HELVETE - ny utställning på Dansmuseet

    Utställningen handlar om Svenska Balettens kommunikation och hur samma slags strategier används idag. De provocerade för att få uppmärksamhet och använde alla tillgängliga konstnärliga medel för att nå ut. Svenska Baletten arbetade aktivt med påverkare och ambassadörer för sin sak. Dåtidens premiärlejon som skvallrade på Paris kaféer kan jämföras med vår tids influeninfluencers i sociala medier.

  • Jean Börlin drömmer om Paris av Pia Edgren. (bilden är beskuren)

    Jean i garn - en vinterutställning på Dansmuseet

    Med nål och tråd har föreningen Skapande broderi Stockholm producerat över 60 motiv inspirerade av Svenska Baletten. Huvudpersonen i utställningen är dansaren och koreografen Jean Börlin som klättrar uppför Globen, går på lina över Kungsgatan eller poserar på olika välkända platser i Stockholm.

  • Jean Börlin och Edith von Bonsdorrf i Relâche 1924.

    101-åringen som har födelsedagskalas

    Födelsedagsfest. 101 år sedan Svenska Balettens premiär i Paris. Kalas, tårta, dans, musik, film, fiskdamm, presenter, tipsrunda med 101 frågor, visningar, specialpriser i butiken.

  • Badflickan från Trouville dansades av Carina Ari i verket Bröllopet på Eiffeltornet 1921. Kostymskiss av Jean Hugo.

    Badflickan från Trouville

    Gör en resa i fantasin, utan coronapass. Besök Dansmuseet och häng med på Svenska Balettens turnéer till 146 städer på 1920-talet. Följ med Carina Ari från Smala Gränd i Stockholm till Buenos Aires eller Rolf de Maré på resor jorden rund vid 1900-talets början. I utställningarna finns komiska och intressanta fotografier, skisser, filmer och kostymer.

  • Man blir fascinerad bara av att se på henne skrev en journalist för 100 år sedan. På bilden ser vi Carina Ari i Anitras dans.

    Kåldolmar och champagne

    Det fanns bara plats för en stjärna i Svenska Baletten. Därför lämnade Carina Ari kompaniet 1923 och fortsatte att göra en blomstrande karriär på egen hand. Fotot är från 1922 och föreställer Carina i Anitras dans, musik av Edvard Grieg och koreografi Jean Börlin.

  • I dag öppnar jubileumsutställningen om Svenska Baletten! Kred-lista och pressbilder

    I dag öppnar jubileumsutställningen om Svenska Baletten! Kred-lista och pressbilder

    ”Om ni inte gillar det kan ni dra åt helvete” – Ballets Suédois 1920–1925 ​Utställningen har skapats av Dansmuseet ​i samarbete med MTAB och Expology Producent: Dansmuseet efter en idé av Jean Börlin och Rolf de Maré ​Långivare: Bibliothèque nationale de France Se hela kred-listan i pressmeddelandet.

  • Pressinbjudan vernissage 23 oktober – fira 100-årsjubileet av Svenska Baletten

    Pressinbjudan vernissage 23 oktober – fira 100-årsjubileet av Svenska Baletten

    Välkomna i kväll 23 oktober för att delta i Dansmuseets vernissage av jubileumsutställningen”Om ni inte gillar det kan ni dra åt helvete”– Ballets Suédois 1920–1925. 
    OBS! Med anledning av covid-19 behöver en föranmälan göras till linn.cederborg@dansmuseet.se senast 23 oktober klockan 15.


    Vernissage 23 oktober klockan 17
    Utställningen invigs av Etienne Le Harivel de Gonneville, Fr

  • ”Om ni inte gillar det kan ni dra åt helvete” – öppnar om en månad

    ”Om ni inte gillar det kan ni dra åt helvete” – öppnar om en månad

    Dansmuseets jubileumsutställning ”Om ni inte gillar det kan ni dra åt helvete” – Ballets Suédois 1920–1925 öppnar 25 oktober 2020. Under fem intensiva år kommer danskompaniet att tänja på dansens gränser och turnera runt om i Europa och USA. Hemmascenen Théâtre des Champs-Elysées i Paris blir ett nav för några av tidens mest nyskapande konstnärer.

Visa mer