Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

Jean Börlin, Skating Rink 1922. Foto: Dansmuseets arkiv

För första gången är Dansmuseet på Folk och Kultur

Dansmuseet är på Folk och Kultur tillsammans med Poeten och Galningen. Vem är denne poet eller galning klädd i byxor med ett rutigt och ett randigt ben? En frihetsälskande rullskridskoåkare eller en knäppskalle? Besök Dansmuseet i monter 15 där vi berättar om skaparna bakom danskompaniet Ballets Suédois.

Urpremiär av Here-Us-Now 6 februari. Föreställningen spelas 6–9 februari på Dansmuseet. Foto: Håkan Jelk

Urpremiär av Helena Franzéns verk Here-Us-Now

Urpremiär av Helena Franzéns verk Here-Us-Now 6 februari. Föreställningen spelas 6–9 februari på Dansmuseet. För intervjuer och pressbiljetter mejla linn.cederborg@dansmuseet.se

Lasse Åberg har samlat på Souvenirer i över 20 år. Foto: Linn Cederborg, Dansmuseet Stockholm

Pressvisning av Souvenirer med Lasse Åberg

Pressvisning av Souvenirer med Lasse Åberg på Dansmuseet 28 januari. ​Meddela Linn Cederborg på linn.cederborg@dansmuseet.se senast den 24 januari om du kommer till pressvisningen. Varmt välkommen!

Koreografin SNOW av SU-EN visas på Dansmuseet 21–21 november.

SU-EN i koreografin SNOW på Dansmuseet

I koreografin SNOW som visas på Dansmuseet 21–22 november har dansaren SU-EN och kantelespelerskan Kirsten Holm inspirerats av naturens förunderlighet. I detta stycke framför de en gemensam betraktelse av snö.

I Mitt dansande liv får vi ta del av Helena Franzéns 30 år som verksam koreograf. Här blandas utdrag ur verk med skrifter, musik och fotografier. Foto: Håkan Jelk

Helena Franzén – 30 år som koreograf! Ny utställning på Dansmuseet

I år firar Helena Franzén 30 år som verksam koreograf! Helena delar med sig av sitt konstnärskap och firar detta jubileum med utställningen Mitt dansande liv på Dansmuseet. Möt Helena Franzén och hennes dansare på nära håll. Utställningen Mitt dansande liv pågår på Dansmuseet 10 december 2019–2 februari 2020.

Lock at me ären föreställning baserad på dansstilen locking med solot Golem av Maëva Abdelhafid och dokumentärfilmen Lock it up om locking i Sverige av Mimmi Mollgren.

Lock at me – danssolo och film

Stockholmspremiär av Lock at me 20 september! Två kvinnor presenterar sitt arbete och sin relation till locking som kommer väcka nya frågor. Lock at me ären föreställning baserad på dansstilen locking med solot Golem av Maëva Abdelhafid och dokumentärfilmen Lock it up om locking i Sverige av Mimmi Mollgren.

Jean Börlin i Maison de Fous (Dårhuset), 1920. Foto: Studio Isabey, Paris, Dansmuseets arkiv

Porträtt från 1920-talets Paris på Planket Sthlm

Under Planket STHLM 17–18 augusti medverkar Dansmuseet med en miniutställning om Svenska Baletten, Ballets Suédois, i Paris 1920–1925. Under fem intensiva år befann sig det experimentella scenkonstkompaniet Svenska Baletten, Ballets Suédois, i det parisiska kulturlivets centrum. Många av fotografierna från Svenska Baletten finns bevarade i Dansmuseets arkiv. Nu ställs några ut på Planket Sthlm.

Arne Högsander har skapat dockor och masker åt bland annat Fanny och Alexander. Foto: Västerås konstmuseum

Från Fanny och Alexander till Teddybears

Ny utställning: Arne Högsander – Alster och gestalter Från Fanny och Alexander till Teddybears Stäm träff med Gud ur Fanny och Alexander. Ta en selfie bredvid den välkända björnmasken tillverkad åt Teddybears. Beskåda enhörningen och är du liten – ta en vuxen i handen innan du går förbi krokodilerna.

It will come later är ett avskalat men utmanande verk. Foto: Katarzyna Machniewicz

It will come later – dansföreställningen spelas 28–29 mars

Danskompaniet IlDance gästar Dansmuseet med dansföreställningen It will come later den 28–29 mars. It will come later är ett avskalat men utmanande verk som tänjer på gränserna. Sex kroppar som kämpar, drar ifrån och dras till varandra i en ändlös förändring. För pressbiljetter kontakta Linn Cederborg, kommunikatör Dansmuseet

Docka föreställande Fröken Blåregn, ur ett nummer i Kabuki-teater. Inhandlad av Rolf de Maré i Japan 1938. Foto: Linn Cederborg, Dansmuseet

Gastar, Generaler och Gudinnor

Gastar, Generaler och Gudinnor öppnade på Dansmuseet den 17 februari och pågår till den 31 augusti 2019. Masker, dockor och skuggspelsfigurer från Japan och Kina. Föremålen har museets grundare Rolf de Maré (1888–1964) samlat på sig under resor i Asien. I några få fall är föremålen förvärvade senare av museet.

Tobias Wallin och Helena Fransson. Foto: Mini Gemoll

V/S [versus]: “Har skapat en helt ny stil”

Unikt samarbete premiär i december – säkra dina biljetter nu V/S [verus] mixar två stilar från olika världar och skapar något nytt. Föreställningen visas i december på Dansmuseet och de tre akterna varvas med en trerättersmiddag i Bistro Rolf de Maré.

Visa mer