Gå direkt till innehåll

Regioner: Södermanland

Än finns det tid att spana in affischer från 1920-talet på Dansmuseet.

Sista chansen

I utställningen med reklamaffischer från 1920-talet finns 100-åriga original som aldrig tidigare har ställts i Dansmuseets bankhall. Nu är det en månad kvar och snart sista chansen att se de unika affischerna. Vi visar verk av konstnärer som Francis Picabia, Marie Vassilieff, Tsuguharu Foujita, Fernand Léger och Gerda Wegener. På Dansmuseet tom 28 augusti.

Proffsdansarna från Svenska Baletten Jean Börlin och Ebon Strandin besöker Dansmuseet och härmar de utställda föremålen. Här övar de tåspetsdans efter en staty som föreställer Galina Ulanova.

Måndagsöppet på Dansmuseet.

För första gången har Dansmuseet öppet varje dag hela sommaren, 11-17. Här finns pyssel för barn och vuxna. Audioguide och skyltar på både svenska och engelska. Gratis te/kaffe och saft. Utställningar med tonvikten på tiden runt 1920-talet, masker, kostymer och konst från hela världen och flera timmar med film- och ljudklipp. Allt detta på Drottninggatan 17, Stockholms mest centrala museum.

Ny bok - Kontrasternas kompani

Ny bok - Kontrasternas kompani

Den nya boken Kontrasternas kompani - Ballets Suédois 1920-1925 belyser danskompaniets vardagsmödor. Vad betydde Svenska Baletten för de konstnärer, dansare och andra aktörer som var inblandade i verksamheten? Var det ett kärleksäventyr eller en karriärmöjlighet eller något helt annat? Svaren får du i Kontrasternas kompani.

Interiör från utställningen "Om ni inte gillar det kan ni dra åt helvete".

Digital promenad på Dansmuseet

Äntligen är det möjligt att besöka Dansmuseet digitalt. Om ni inte gillar det kan ni dra åt helvete - en utställning om Svenska Baletten i Paris 1920-1925 samt utställningen Dansmuseets pärlor finns nu på Google Maps. Klicka på Drottninggatan 17, följ pilarna in i ett äventyr om kärlek och stora drömmar på 20-talet och klicka sedan vidare till magiska masker och kostymer från jordens alla hörn.

En gycklare, en hustru och en soldat, Ryska Balettens föreställning Chout, 1921. Design Mikhail Larinov

En gycklare, en hustru och en soldat.

Kostymer till en gycklare, en hustru och en soldat från Chout, Ryska Baletten. Premiär i Paris 1921, en balett med stor dramatik och intressanta kantiga kostymer. Design Mikhail Larinov. Utlånade till Moderna Museet.

I dag öppnar jubileumsutställningen om Svenska Baletten! Kred-lista och pressbilder

I dag öppnar jubileumsutställningen om Svenska Baletten! Kred-lista och pressbilder

”Om ni inte gillar det kan ni dra åt helvete” – Ballets Suédois 1920–1925 ​Utställningen har skapats av Dansmuseet ​i samarbete med MTAB och Expology Producent: Dansmuseet efter en idé av Jean Börlin och Rolf de Maré ​Långivare: Bibliothèque nationale de France Se hela kred-listan i pressmeddelandet.

Dansarna på taket till Théâtre des Champs-Elysées i Paris, 1920.

Se jubileumsutställningen om Svenska Baletten före alla andra!

Sse utställningen "Om ni inte gillar det kan ni dra åt helvete" – Ballets Suédois 1920–1925 före alla andra! Gå själv eller boka tillsammans med dina vänner eller din familj. För pressvisning mejla linn.cederborg@dansmuseet.se

Originalbild från Yvonne Rainer. Foto: Yvonne Rainer Studio

Ikoniska verket "Trio A" intar Dansmuseet

Ikoniska verket "Trio A" intar Dansmuseet. Missa inte den unika möjligheten att återigen få ta del av dans – i det fysiska rummet! I samband med att Dansmuseet har öppnat sin verksamhet för allmänheten igen, finns det möjlighet att se någon av de tolv exklusiva föreställningarna av verket "Trio A - Remembering and dismembering" mellan den 10–13 september.

Originalbild från Yvonne Rainer. Foto: Yvonne Rainer Studio

YVONNE RAINER “TRIO A – REMEMBERING AND DISMEMBERING (1966–2020)”

Trio A dansas i september av Björn Säfsten, Sebastian Lingserius, Nassim Meki och Stina Nyberg. Trio A, ett ikoniskt verk skapat av Yvonne Rainer 1965, består av en 5-minuter lång rörelsesekvens och hade premiär på The Mind Is a Muscle, Part I at Judson Church, New York City, den 10:e januari 1966. Då framfördes den av Rainer, David Gordon och Steven Paxton, simultant men inte unisont.

Dansdokumentär om Svenska Baletten visas på SVT 14 mars. Foto: SVT

Les Ballets Suédois 100 år. Konst, dans och sena nätter

SVT, Kungliga Operan och Dansmuseet, Théâtre des Champs-Élysées och Institut Française – både svenska och franska kulturinstitutioner uppmärksammar i år det djärva danskompaniet Les Ballets Suédois 100-årsjubileum. Det bjuds på föreställningar, samtal, en jubileumsbok och generösa utställningar. Lördagen den 14 mars klockan 21.15 går startskottet med en nyproducerad dansdokumentär i SVT.

Jean Börlin. Foto: Dansmuseets arkiv

Om ni inte gillar det kan ni dra åt helvete – Ballets Suédois 1920–1925

100-årsminnet av danskompaniet Svenska Baletten, Ballets Suédois, firas på Dansmuseet i Stockholm med en utställning, boksläpp och samtal. Den 25 oktober 2020, 100 år sedan Svenska Baletten intog scenens värld i Paris, öppnar Dansmuseet en jubileumsutställning om det nyskapande och modiga kompaniet. Det är en berättelse om dans, kärlek och stora drömmar.

Jean Börlin, Skating Rink 1922. Foto: Dansmuseets arkiv

För första gången är Dansmuseet på Folk och Kultur

Dansmuseet är på Folk och Kultur tillsammans med Poeten och Galningen. Vem är denne poet eller galning klädd i byxor med ett rutigt och ett randigt ben? En frihetsälskande rullskridskoåkare eller en knäppskalle? Besök Dansmuseet i monter 15 där vi berättar om skaparna bakom danskompaniet Ballets Suédois.

Urpremiär av Here-Us-Now 6 februari. Föreställningen spelas 6–9 februari på Dansmuseet. Foto: Håkan Jelk

Urpremiär av Helena Franzéns verk Here-Us-Now

Urpremiär av Helena Franzéns verk Here-Us-Now 6 februari. Föreställningen spelas 6–9 februari på Dansmuseet. För intervjuer och pressbiljetter mejla linn.cederborg@dansmuseet.se

Koreografin SNOW av SU-EN visas på Dansmuseet 21–21 november.

SU-EN i koreografin SNOW på Dansmuseet

I koreografin SNOW som visas på Dansmuseet 21–22 november har dansaren SU-EN och kantelespelerskan Kirsten Holm inspirerats av naturens förunderlighet. I detta stycke framför de en gemensam betraktelse av snö.

I Mitt dansande liv får vi ta del av Helena Franzéns 30 år som verksam koreograf. Här blandas utdrag ur verk med skrifter, musik och fotografier. Foto: Håkan Jelk

Helena Franzén – 30 år som koreograf! Ny utställning på Dansmuseet

I år firar Helena Franzén 30 år som verksam koreograf! Helena delar med sig av sitt konstnärskap och firar detta jubileum med utställningen Mitt dansande liv på Dansmuseet. Möt Helena Franzén och hennes dansare på nära håll. Utställningen Mitt dansande liv pågår på Dansmuseet 10 december 2019–2 februari 2020.

Jean Börlin i Maison de Fous (Dårhuset), 1920. Foto: Studio Isabey, Paris, Dansmuseets arkiv

Porträtt från 1920-talets Paris på Planket Sthlm

Under Planket STHLM 17–18 augusti medverkar Dansmuseet med en miniutställning om Svenska Baletten, Ballets Suédois, i Paris 1920–1925. Under fem intensiva år befann sig det experimentella scenkonstkompaniet Svenska Baletten, Ballets Suédois, i det parisiska kulturlivets centrum. Många av fotografierna från Svenska Baletten finns bevarade i Dansmuseets arkiv. Nu ställs några ut på Planket Sthlm.

Arne Högsander har skapat dockor och masker åt bland annat Fanny och Alexander. Foto: Västerås konstmuseum

Från Fanny och Alexander till Teddybears

Ny utställning: Arne Högsander – Alster och gestalter Från Fanny och Alexander till Teddybears Stäm träff med Gud ur Fanny och Alexander. Ta en selfie bredvid den välkända björnmasken tillverkad åt Teddybears. Beskåda enhörningen och är du liten – ta en vuxen i handen innan du går förbi krokodilerna.

It will come later är ett avskalat men utmanande verk. Foto: Katarzyna Machniewicz

It will come later – dansföreställningen spelas 28–29 mars

Danskompaniet IlDance gästar Dansmuseet med dansföreställningen It will come later den 28–29 mars. It will come later är ett avskalat men utmanande verk som tänjer på gränserna. Sex kroppar som kämpar, drar ifrån och dras till varandra i en ändlös förändring. För pressbiljetter kontakta Linn Cederborg, kommunikatör Dansmuseet

Docka föreställande Fröken Blåregn, ur ett nummer i Kabuki-teater. Inhandlad av Rolf de Maré i Japan 1938. Foto: Linn Cederborg, Dansmuseet

Gastar, Generaler och Gudinnor

Gastar, Generaler och Gudinnor öppnade på Dansmuseet den 17 februari och pågår till den 31 augusti 2019. Masker, dockor och skuggspelsfigurer från Japan och Kina. Föremålen har museets grundare Rolf de Maré (1888–1964) samlat på sig under resor i Asien. I några få fall är föremålen förvärvade senare av museet.

Visa mer